Συνάντηση με την Augmenta -από τη Μαγνησία- για την επένδυση των 110 εκατ. δολαρίων

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Μαρτίου συνάντηση με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα και τους ιδρυτές της Augmenta Agriculture Technologies, κκ. Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, στον απόηχο της εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας από την CNH Industrial, έναντι 110 εκατ. δολαρίων (περίπου 101 εκατ. ευρώ). Η συνάντηση έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Δήμα και ολοκληρώθηκε στο γραφείο του κ. Τριαντόπουλου. Οι δύο υφυπουργοί ενημερώθηκαν για τη διαδικασία, αλλά και για τις προεκτάσεις της εξαγοράς της ελληνικής startup από την πολυεθνική επιχείρηση.

Η Augmenta Agriculture Technologies είναι μία startup γεωργίας ακριβείας υψηλής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2016 και δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα μετασκευής VRA σε πραγματικό χρόνο, συμβατό με τις περισσότερες μάρκες μηχανημάτων, το οποίο αυτοματοποιεί πλήρως τις αγροχημικές εφαρμογές γεωργικών φαρμάκων. Η δηλωμένη αποστολή της είναι να αυξήσει την ικανότητα της καλλιεργήσιμης γης με τρόπο που να είναι επωφελής τόσο για τους αγρότες όσο και για το περιβάλλον. Η CNH Industrial είναι μια πολυεθνική εταιρεία εξοπλισμού και υπηρεσιών για τον αγροτικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, η οποία διαθέτει στο πορτφόλιό της έναν μεγάλο αριθμό αναγνωρίσιμων brands. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εξαγοράς, η Augmenta θα ενσωματωθεί στη Raven ως μέρος του χαρτοφυλακίου τεχνολογίας ακριβείας της CNH Industrial. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η Augmenta θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της και θα επενδύσει στρατηγικά στην τοποθεσία της στην Αθήνα, Ελλάδα, ως κέντρο καινοτομίας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα, συναντηθήκαμε με τους συνιδρυτές και φίλους της Augmenta Agriculture Technologies, κκ. Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, για να συζητήσουμε για την εξαγορά της επιχείρησης από την CNH Industrial. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με επιστήμονες που ξεκίνησαν από τη Μαγνησία, και με πολλή εργασία και τεράστιο ταλέντο κατάφεραν να συνδυάσουν ιδανικά την επιστημονική τους κατάρτιση, την καινοτόμα σκέψη τους, την εφευρετικότητά τους, αλλά και τη χρόνια ενασχόλησή τους με την πρωτογενή παραγωγή.

Η συγκεκριμένη επενδυτική εξέλιξη αποτελεί μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική έρευνα και καινοτομία, που αναδεικνύει το πλούσιο δυναμικό του ελληνικού επιχειρείν, αλλά και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Ανθρώπινο, καλά καταρτισμένο, δυναμικό, που αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εν λόγω επενδυτική εξέλιξη, και που αναμένεται να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του νέου επενδυτικού πλαισίου που διαμορφώνεται μετά την εξαγορά. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από πολυδιάστατες παρεμβάσεις, με έμφαση στις startup επιχειρήσεις, στην καινοτομία και στην έρευνα και ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Augmenta. Συγχαρητήρια, στην startup επιχείρηση που ξεκίνησε από τη Μαγνησία, και στους ανθρώπους της που κατάφεραν να την φτάσουν στις κορυφαίες του κλάδου παγκοσμίως»
.

2,3 εκατ. ευρώ προς Δήμους της Μαγνησίας για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, και κατόπιν προεργασίας από την αρμόδια υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή πρότασης στο ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω πρόσκληση αφορά, μεταξύ άλλων, και τη Μαγνησία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, και συγκεκριμένα πέντε Δήμους της -τους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου- και τη ΔΕΥΑ Μείζονος Περιοχής Βόλου, με χρηματοδότηση ύψους 2.310.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, και υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Χάρη στη στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, και έπειτα από σχετική προεργασία από την αρμόδια υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, συνεχίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση για έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή προτάσεων ένταξης στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ για έργα στη Μαγνησία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, η πρόσκληση προβλέπει χρηματοδότηση 450.000 ευρώ προς τον Δήμο Βόλου, 500.000 ευρώ προς τη ΔΕΥΑ Μείζονος Περιοχής Βόλου, 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, 320.000 ευρώ προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, 250.000 ευρώ προς τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και 240.000 ευρώ προς τον Δήμο Σκοπέλου. Επιπρόσθετα, προβλέπεται χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για αποκαταστάσεις από πλημμυρικά φαινόμενα κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και στην κατασκευή έργων που θα θωρακίσουν τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρείται η χρηματοδοτική ροή προς τους ΟΤΑ, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων»
.

Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τροπολογία που ξεμπλοκάρει σημαντικό επενδυτικό σχέδιο του συνεταιρισμού Ζαγοράς

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και υποψήφιου Βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τον Δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου, κατατέθηκε και θεσπίστηκε συμπληρωματική και -επί της ουσίας- διευκρινιστική διάταξη που διευθετεί ζήτημα περιορισμών ως προς τους όρους δόμησης, επιτρέποντας την προώθηση της -στηριζόμενης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- επένδυσης που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα του συνεταιρισμού της Ζαγοράς.

Ειδικότερα, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), διευθετείται το ζήτημα που προέκυψε όσον αφορά τους περιορισμούς στους όρους δόμησης στις εγκαταστάσεις συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην περιοχή του Πηλίου – ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς απέναντι στην υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης των παραγωγικών του εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της σχετικής τροπολογίας προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής, εφαρμοζομένων των όρων δόμησης -εκτός του άρθρου 1- και της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 270).

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε για την προώθηση της εν λόγω διάταξης -μετά και από σχετική συνάντηση στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2022- με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Ιωάννη Κράββαρη, τον Δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και -κυρίως- με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υφυπουργό, κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, δήλωσε σχετικά: «Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς επιλύεται. Πρόκειται για ζήτημα ως προς τους όρους δόμησης στο Πήλιο – που εμπόδιζε τον συνεταιρισμό από το να αξιοποιήσει συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα και να επεκτείνει τις παραγωγικές του εγκαταστάσεις.

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σχετική συνεργασία που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται η διευκρινιστική προσαρμογή ως προς τη δυνατότητα χορήγησης παρεκκλίσεων όρων δόμησης σε εγκαταστάσεις συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην περιοχή του Πηλίου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς να προχωρήσει, πλέον, στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου με αντικείμενο την κτιριακή επέκταση της μονάδας συντήρησης, διαλογής και συσκευασίας, το οποίο έχει ενταχθεί στη Δράση 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, ο συνεταιρισμός θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του για συντήρηση και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων και δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα μίσθωσης εγκαταστάσεων και σχετικά μεταφορικά κόστη, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ποιότητα των προϊόντων του. Θερμές ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δη στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα που προέκυψε για τον δυναμικό συνεταιρισμό της Ζαγοράς»
.

* Διαβάστε τη σχετική τροπολογία εδώ (άρθρο 4).

Κεντρική ομιλία στην παρουσίαση του επετειακού βιβλίου του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου – 105 χρόνια αδιάλειπτης συνεταιριστικής δράσης

Κεντρική ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας. Μνήμες προσφυγιάς και ιστορίες συνεργατικότητας. Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία», στους χώρους του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» παρέθεσε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στην εκδήλωση, υπό την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνατίου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας κκ. Αθανάσιος Λιούπης και Κατερίνα Παπανάτσιου, μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στα ζητήματα που προσεγγίζει το βιβλίο, εστιάζοντας στην πλούσια ιστορική πορεία της «Δήμητρας» και πώς αυτή συνυφάνθηκε με την εξέλιξη της Νέας Αγχιάλου μέσα στον χρόνο, στον ρόλο του συνεταιρισμού στην εδραίωση της συνεταιριστικής παράδοσης της Θεσσαλίας, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη του συνεταιρίζεσθαι.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Είναι γεγονός ότι η Μαγνησία αποτέλεσε το πεδίο δημιουργίας και ανάπτυξης σημαντικών συνεταιριστικών οργανώσεων από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Τα πρώτα βήματα των συνεταιρισμών έγιναν στον Αλμυρό, από το 1900, με μία πρωτοποριακή συνεταιριστική πρωτοβουλία, που έγραψε ιστορία. Και συνεχίστηκαν με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, με ορισμένες από αυτές να έχουν ξεπεράσει τον ένα αιώνα λειτουργίας. Το 1916 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Το 1918 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, με τους πρόσφυγες να φέρνουν μαζί τους την τέχνη της οινοπαραγωγής και να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες. Το 1926 ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, ακολουθώντας το 1952 η δημιουργία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ. Συνεταιρισμοί δυναμικοί, με αποτύπωμα που ξεπερνά τα όρια της Μαγνησίας.

Η μεγάλη συνεταιριστική παράδοση της περιοχής βασίστηκε, όπως και συνεχίζει να εδράζεται, στην αναγνώριση της σημασίας της συνεργασίας. Στην αποδοχή των πολλαπλών ωφελειών του συνεταιρίζεσθαι. Και αυτό διότι η ανάπτυξη συνεταιριστικών πρωτοβουλιών και η δημιουργία οργανώσεων συνέβαλαν στην από κοινού αντιμετώπιση και υπέρβαση δυσκολιών, αλλά και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων παραγωγικής και οικονομικής ανάπτυξης. Με τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαι, της συνεργασίας και της σύμπραξης, να είναι και να παραμένουν πολλαπλά. Οφέλη όπως είναι η επέκταση της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας, η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, η καλύτερη αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής, η αύξηση των επενδύσεων σε κατάρτιση και έρευνα, η ενδυνάμωση της διεισδυτικότητας σε ξένες αγορές, η αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος και η διεύρυνση των δυνατότητων χρηματοδότησης.

Οφέλη σημαντικά για τις ίδιες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και εν γένει για την τοπική επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα. Ένα κομμάτι, λοιπόν, της μεγάλης αυτής συνεταιριστικής παράδοσης αποτυπώνεται και αναδεικνύεται στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία για τον τόπο μας, φωτίζοντας την ιστορία του και την ιστορία των κατοίκων του, μέσα από το πρίσμα της συνεταιριστικής του ιστορίας και την αδιάλειπτη πορεία του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου.

Όπως εύστοχα αναδεικνύεται και στο βιβλίο, η ιστορία της Νέας Αγχιάλου και η ιστορία του συνεταιρισμού είναι πορείες συνυφασμένες και αλληλένδετες

Εξάλλου, όπως εύστοχα αναδεικνύεται και στο βιβλίο, η ιστορία της Νέας Αγχιάλου και η ιστορία του συνεταιρισμού είναι πορείες συνυφασμένες και αλληλένδετες. Αφετηρία -δυσάρεστη αφετηρία- αποτελεί το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου το 1906, που ήταν το κορύφωμα των ανθελληνικών διωγμών στην Ανατολική Ρωμυλία. Μία καταστροφή, που παρά την σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών μας, ήταν ολοσχερής και έκανε τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα αναγκαστική, με πολλές δυσκολίες, απώλειες και θυσίες.

Το 1908 η Νέα Αγχίαλος θεμελιώνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων. Το 1918 ιδρύεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, με την ονομασία -τότε- Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”. Από την καταγραφή, λοιπόν, της ιστορικής διαδρομής μέσα στον χρόνο τόσο των Αγχιαλιτών όσο και του συνεταιρισμού, το βιβλίο καταφέρνει να παρουσιάσει μία σημαντική πτυχή της σύγχρονης τοπικής μας ιστορίας.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορική αυτή διαδρομή σε άμεση συσχέτιση και σύνδεση με το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την κάθε εποχή. Εντάσσει τις πτυχές αυτές της τοπικής μας ιστορίας μέσα στη γενικότερη εικόνα. Περιλαμβάνει πλούσιο, αρχειακό και φωτογραφικό, υλικό, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, που επιτρέπουν να βιώσουμε την ιστορία αυτή πιο άμεσα. Να μάθουμε για τους προγόνους μας. Να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους που έστησαν, μόχθησαν και ανέπτυξαν τον οργανισμό.

Έτσι, μέσα από το βιβλίο, ο αναγνώστης ταξιδεύει μέσα στην ιστορία της περιοχής: από τον ξεριζωμό των Αγχιαλιτών από την Ανατολική Ρωμυλία, στην αβεβαιότητα της προσφυγιάς, στην εγκατάσταση στη νέο οικισμό, αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν. Δυσκολίες, κακουχίες, θυσίες αλλά και μεγάλη πρόοδο. Πρόοδο στην οποία συνετέλεσαν όλοι οι συμπατριώτες μας που έφτασαν στη Νέα Αγχίαλο. Που εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους από διαφορετικές περιοχές της πατρίδας. Που μπόλιασαν το κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής. Που διαμόρφωσαν ένα κοινωνικό ψηφιδωτό που οδήγησε στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας πόλης. Ο αναγνώστης έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσει και την ιστορία της Νέας Αγχιάλου, αλλά και να μάθει για την διαμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας της στα μετέπειτα χρόνια.

Η ιστορία του τόπου μας είναι συνυφασμένη με την πορεία του συνεταιρισμού. Πορεία, από τα πρώτα βήματα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών, μέχρι και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά. Πορεία και εξέλιξη που ο αναγνώστης παρακολουθεί με πλούσια πληροφόρηση, με αμείωτο ενδιαφέρον, αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση σε ορισμένα σημεία. Ο αναγνώστης, γνωρίζει, ταξιδεύει και συναντά την ίδρυση του συνεταιρισμού το 1918 και τα πρώτα βήματα και τις δράσεις των πρώτων οραματιστών. Την πορεία του στην περίοδο 1931-1950, δηλαδή τη μεσοπολεμική περίοδο, τη μετάβαση στη μεταπολεμική περίοδο μετά από τις καταστροφές στη διάρκεια της Κατοχής, και το νέο βηματισμό του συνεταιρισμού. Την περίοδο της δεκαετίας του 1950 και την περίοδο της πολυκαλλιέργειας, όπου ο συνεταιρισμός μετονομάζεται σε “Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου”. Τη διαδρομή του συνεταιρισμού την περίοδο των δεκαετιών 1960 και 1970, όπου είναι η εποχή των επενδύσεων στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, ο εκσυγχρονισμός και η στροφή προς την εμφιάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή.

Το βιβλίο αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο. Να ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μας και να σταθούμε για άλλη μία φορά στις αξίες της συνεργασίας και της σύμπραξης.

Και τέλος, την περίοδο από το 1981 μέχρι το 2018 και τη δυναμική πορεία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, που είναι η περίοδος της διασφάλισης της ποιότητας, των νέων επενδύσεων και της εξωστρέφειας. Είναι η περίοδος των νέων προϊόντων, των πολιτικών προώθησης και των νέων εγκαταστάσεων, καθώς και η νέα εποχή, όπου ο συνεταιρισμός συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Εκατό χρόνια συνεταιριστικού βίου και ανάπτυξης που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, φτάνοντας κοντά στα 105 έτη.

Το βιβλίο, που τιμά τα εκατό και πλέον χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του συνεταιρισμού μας, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να ταξιδεύσουμε μέσα στον χρόνο. Να ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μας, της Νέας Αγχιάλου. Να συναντήσουμε την αξία του συνεταιρίζεσθαι. Είναι, δηλαδή, μία ευκαιρία, μέσα και από τη σημερινή εκδήλωση, να σταθούμε για άλλη μία φορά στις αξίες της συνεργασίας και της σύμπραξης. Συνεργασία στο πλαίσιο της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, με κοινά και πολλαπλά οφέλη. Σύμπραξη για το συλλογικό καλό και το όφελος ενός τόπου. Και ο συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για αυτό, καθώς και για όλα αυτά -τα πολλά- που έχει διαχρονικά προσφέρει, του είμαστε ευγνώμονες»
.

Πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια κινητών μονάδων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Β. Εύβοια, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ

Σε συνέχεια της σύστασης και συγκρότησης Υποεπιτροπής για την παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας – «Εύβοια Μετά», έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση υλοποίησης του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και σε συνέχεια στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, η πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ Υγείας», στον άξονα Προτεραιότητας 3.1 «Υγεία-υποδομές, εξοπλισμός», με τίτλο «Ενίσχυση Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Βορείου Ευβοίας», προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των Υπηρεσιών Υγείας και του παραγόμενου έργου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, η συγκεκριμένη πρόσκληση χρηματοδοτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις υπάρχουσες δομές της περιοχής καθώς και την προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων υγείας για την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων.

Σκοπός είναι η ενίσχυση μέσων και υποδομών ώστε να προσφέρονται ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στον ωφελούμενο πληθυσμό της περιοχής, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Με την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αναμένεται να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, προκειμένου να αποδίδονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ωφελούμενους. Η προμήθεια των κινητών μονάδων αναμένεται να συμβάλει κυρίως στον τομέα της πρόληψης και στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στους κατοίκους των δυσπρόσιτων περιοχών. Τέλος, με την προμήθεια ασθενοφόρων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα μειωθεί ο χρόνος προσέγγισης και διακομιδής ασθενών συμβάλλοντας στο παραγόμενο έργο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου της για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, δίνοντας πλέον έμφαση στα μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά του. Προς αυτή την κατεύθυνση δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου η πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο ‘ΤΠΑ Υγείας’, στον άξονα Προτεραιότητας 3.1 ‘Υγεία-υποδομές, εξοπλισμός’, με τίτλο ‘Ενίσχυση Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Βορείου Ευβοίας’. Η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, προβλέπει την προμήθεια ασθενοφόρου, κινητών μονάδων και ιατροτεχνικού εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ‘Εύβοια Μετά’, για την παρακολούθηση της υλοποίησης του οποίου έχει συσταθεί ειδική Υποεπιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, συνεχίζουμε μεθοδικά και συντεταγμένα την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης, που διαμορφώθηκε από την Επιτροπή του Σταύρου Μπένου, προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής»
.

1,85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων στη Μαγνησία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προέβη πρόσφατα σε νέο γύρο πληρωμών συνολικού ύψους 7.125.334,5 ευρώ προς 3.750 δικαιούχους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Το εν λόγω μέτρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορά, συγκεκριμένα, κτηνοτρόφους των κλάδων αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας, καθώς και κτηνοτρόφους των κλάδων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Μέσα από τρεις διαδοχικούς γύρους πληρωμών, έχουν διοχετευθεί συνολικά 94.185.899 ευρώ προς 69.136 κτηνοτρόφους, ως στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει την υλοποίηση μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, απέναντι στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η τρίτη πληρωμή στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μέτρου 22 ‘Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία’, κατά την οποία 3.750 κτηνοτρόφοι έλαβαν 7,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μέσα από τρεις γύρους πληρωμών, έχουν διοχετευθεί 94,2 εκατ. ευρώ προς 69.136 κτηνοτρόφους, ως στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για τη Μαγνησία, κατά τον τρίτο γύρο πληρωμών εκταμιεύτηκαν συνολικά 113.120 ευρώ προς 66 δικαιούχους (43 αιγοπροβατοτρόφους και 23 βοοτρόφους). Μέσα και από τους τρεις γύρους πληρωμών, έχουν διοχετευθεί συνολικά 1,85 εκατ. ευρώ προς 1.059 κτηνοτρόφους της Μαγνησίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε τροποποίηση της αρχικής απόφασης για το πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 22, ώστε να συμπεριλάβει στο πλέγμα στήριξης και τους νεοεισερχόμενους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους ΕΑΕ 2021, εξαιρώντας τους από την υποχρέωση τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ. Πρόκειται για μία τροποποίηση που ευνοεί, φυσικά, και τη Μαγνησία, δεδομένου ότι η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή μας αφορά κυρίως την αιγοπροβατοτροφία και τη βοοτροφία. Ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση μίας συνεκτικής δέσμης μέτρων στήριξης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής»
.

350 χιλιάδες ευρώ στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου για το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας – συνολικά 8,4 εκατ. ευρώ για τη Μαγνησία

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου εντάσσεται στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας της δράσης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνέχεια της σχετικής κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Η συνολική χρηματοδότηση για την υλοποίηση του σχετικού έργου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου ανέρχεται σε 349.134 ευρώ.

Μέσα από τις τρεις πρώτες σχετικές αποφάσεις, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει διαμορφωθεί σε 342,5 εκατ. ευρώ (156,7 εκατ. ευρώ με την πρώτη απόφαση, 161 εκατ. ευρώ με τη δεύτερη και 24,8 εκατ. με την τρίτη). Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί και οι Δήμοι Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου. Έτσι, η χρηματοδότηση για τα τέσσερα έργα που αφορούν τη Μαγνησία ανέρχεται πλέον σε περίπου 8,4 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε με τη δημοτική αρχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και το Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη του Δήμου στη συγκεκριμένη δράση, δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι ο τέταρτος δήμος της Μαγνησίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας της Δράσης ‘Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο’, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε συνέχεια συνεργασίας μας με στελέχη του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ο Δήμος υπέβαλε αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και τελικά εξασφάλισε 350 χιλιάδες ευρώ για έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ήδη οι Δήμοι Βόλου (με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ), Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου (με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ προς έκαστο δήμο). Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση προς τους τέσσερις Δήμους της Μαγνησίας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ανέρχεται σε 8,4 εκατ. ευρώ.

Ευχαριστίες στους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Μαγνησίας»
.

2,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Βόλου για το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας – Συνολικά 8,1 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία

Ο Δήμος Βόλου εντάσσεται στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας της δράσης πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνέχεια της σχετικής κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Μέσα από τις δύο πρώτες σχετικές αποφάσεις, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει διαμορφωθεί σε 317,7 εκατ. ευρώ (156,7 εκατ. ευρώ με την πρώτη απόφαση και 161 εκατ. ευρώ με τη δεύτερη). Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί και οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου. Έτσι, ο προϋπολογισμός για τα τρία έργα που αφορούν τη Μαγνησία ανέρχεται πλέον σε περίπου 8,1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οποίος συνεργάστηκε με τον Δήμο Βόλου και το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τη συγκεκριμένη δράση, δήλωσε σχετικά: «Ένας ακόμα Δήμος της Μαγνησίας εντάσσεται στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας της Δράσης ‘Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο’, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε συνέχεια και συνεργασίας που είχαμε με στελέχη του Δήμου Βόλου, ο Δήμος ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών και τελικά εξασφάλισε 2,5 εκατ. ευρώ για έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η ένταξη του Δήμου Βόλου ακολουθεί την ένταξη των Δήμων Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου στο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ για έκαστο Δήμο. Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση προς τους τρεις Δήμους της Μαγνησίας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αγγίζει τα 8,1 εκατ. ευρώ.

Ευχαριστίες στους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Μαγνησίας»
.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» (07.03.2023)

Mε τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου συζητήσαμε για το έργο συντονισμού των δράσεων και ενεργειών μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

* Από την εκπομπή «Συνδέσεις» (ΕΡΤ1).

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για τα ειδικά καθεστώτα στήριξης ελαιοτριβείων, επιχειρήσεων σύκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον παγετό

Δημοσιεύτηκαν οι κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις οποίες ανοίγει η πλατφόρμα myBusinessSupport για τρία ειδικά καθεστώτα στήριξης, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Ειδικότερα, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δέχεται την υποβολή αιτήσεων για τη στήριξη των ελαιοτριβείων που επλήγησαν έμμεσα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 (απόφαση 36972/2023, ΦΕΚ Β’ 1427/09.03.2023), των επιχειρήσεων μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας σύκων της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν έμμεσα από τις πυρκαγιές του 2021 (απόφαση 36977/2023, ΦΕΚ Β’ 1426/09.03.2023), καθώς και των επιχειρήσεων που επλήγησαν έμμεσα από τους παγετούς της ίδιας χρονιάς (απόφαση 36952/2023, ΦΕΚ Β’ 1427/09.03.2023).

Αναφορικά με τα δύο πρώτα καθεστώτα, ενεργοποιείται εκ νέου η πλατφόρμα, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και σε δεύτερο στάδιο, αιτήσεων και δικαιολογητικών. Αναφορικά με το σχήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021, για τις περιοχές που έχουν προσδιοριστεί από τον ΕΛΓΑ, ξεκινά δεύτερος κύκλος, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με επικαιροποιημένα κριτήρια ένταξης και λαμβάνοντας υπόψη την τυχόν ένταξη επιχειρήσεων στον πρώτο κύκλο ενίσχυσης που ολοκληρώθηκε το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση υλοποίησης, μέσω του σχήματος στήριξης ελαιοτριβείων επιχορηγήθηκαν 31 δικαιούχοι με 1.081.781 ευρώ, στους νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, και μέσω του σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων σύκου στη Βόρεια Εύβοια επιχορηγήθηκαν δύο δικαιούχοι με ποσό 51.086 ευρώ, ενώ μέσω του πρώτου κύκλου του σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν έμμεσα από τους παγετούς επιχορηγήθηκαν 98 επιχειρήσεις με ποσό 6.450.390 ευρώ, στους νομούς Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Πέλλας και Φλώρινας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, και Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος: «Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τα ειδικά καθεστώτα στήριξης των ελαιοτριβείων που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, των επιχειρήσεων μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας σύκων της Βόρειας Εύβοιας που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές του 2021 και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και της δημοσίευσης των κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, ενεργοποιείται εκ νέου η πλατφόρμα myBusinessSupport για τα σχήματα ενίσχυσης επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοκάρπου και σύκων, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και -στη συνέχεια- αιτήσεων και δικαιολογητικών, καθώς διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι δικαιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση ή υπέβαλαν ελλιπή δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους. Παράλληλα, ενεργοποιείται νέο σχήμα ενίσχυσης (δεύτερος κύκλος) των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021 για τις περιοχές που έχει προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ, με επικαιροποιημένα κριτήρια ένταξης και λαμβάνοντας υπόψη την τυχόν ένταξη επιχειρήσεων στον πρώτο κύκλο ενίσχυσης που ολοκληρώθηκε το 2022. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, συνολικά 131 επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη 7,6 εκατ. ευρώ, μέσα και από τα τρία ειδικά καθεστώτα.


Ως εκ τούτου, καλούμε τους δικαιούχους να υποβάλουν τις αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να λάβουν τη στήριξη που τους αναλογεί. Ευχαριστίες στους αρμόδιους Υπουργούς για την προώθηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την εκ νέου ενεργοποίηση των ειδικών καθεστώτων στήριξης»
.

Διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο σχήμα στήριξης ελαιοτριβείων στις περιοχές που υπέστησαν απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και στο σχήμα στήριξης επιχειρήσεων μεταποίησης, συσκευασίας – αποθήκευσης και εμπορίας σύκων, που υπέστησαν οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου 2023, ενώ από τις 16 Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ενίσχυσης, επίσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Ειδικά οι επιχειρήσεις σύκων οφείλουν να υποβάλουν, μέσω του myBusinessSupport, βεβαίωση από ορκωτό λογιστή-ελεγκτή της επιχείρησης ότι η επιχείρηση παρέλαβε σύκα το έτος 2020 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου των παραλαβών της, είτε επί ποσοτήτων είτε επί αξιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή. Η συγκεκριμένη βεβαίωση υποβάλλεται έως 22 Μαρτίου 2023 για αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως 15 Δεκεμβρίου 2022, καθώς και για αιτήσεις που υποβάλλονται από 16 έως 20 Μαρτίου 2023. Το ύψος ενίσχυσης για τα ελαιοτριβεία κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 200.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις σύκου διαμορφώνεται μεταξύ 5.000 και 50.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο σχήμα στήριξης λόγω των παγετών μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου 2021 θα πρέπει να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου 2023. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν με μεταγενέστερη απόφαση.