Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης ύψους 450.000 ευρώ σε Κεραμίδι και Βένετο

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Κεραμίδι και το Βένετο, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των έργων αποκατάστασης μετά τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό συνόδευσε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, κ. Δημήτρης Παλληκάρης και Σταύρος Χατζής, καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεραμιδίου, κ. Ανδρέας Βλαχόπουλος, ενώ στις συναντήσεις συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια τόσο της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα από το πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 350.000 ευρώ. Πόροι που, σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του Δήμου Ρήγα Φεραίου ύψους 100.000 ευρώ, διαμόρφωσαν ένα έργο αποκατάστασης οδικού δικτύου και υποδομών προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.

Πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν το Βένετο, όπου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής και της αστικής οδοποιίας, που είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, η δεύτερη στάση έγινε σε οικισμούς και μέρη του Κεραμιδίου, όπου προχωρούν τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και οι παρεμβάσεις με τεχνικά έργα σε σημεία που καταστράφηκαν και επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις φυσικές καταστροφές κατά την προηγούμενη περίοδο. Κατά την αυτοψία στην περιοχή του Κεραμιδίου, στην οποία συμμετείχε και η τοπική σύμβουλος Ντίνα Βλασταρίδου, πραγματοποιήθηκε και συζήτηση για την πορεία προώθησης του έργου αποκατάστασης της εισόδου του χωριού μετά από τις ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με έκτακτους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 250.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, συζητήθηκαν και επιμέρους παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών σε οδικά δίκτυα και υποδομές από πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο στο Κεραμίδι, όσο και στο Βένετο. Έργα αποκατάστασης, σε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρη Νασίκα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έργα ενός προγράμματος αποκατάστασης και βελτίωσης με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ για το Κεραμίδι και το Βένετο, το οποίο υλοποιείται και προχωρά, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου. Ένα σημαντικό έργο, το οποίο και συμπληρώνεται από το έργο αποκατάστασης και βελτίωσης της εισόδου του Κεραμιδίου που επλήγη από προγενέστερες φυσικές καταστροφές.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και σε κάθε περιοχή της χώρας, έτσι και σε αυτή τη γωνία του Πηλίου, στηρίζει την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές με πόρους, αλλά και με τη διαμόρφωση ανθεκτικών έργων -καλύτερων από ό,τι ήταν πριν- που αντέχουν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κλιματική κρίση και ικανοποιούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση»
.

Με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τον νέο δρόμο Λεφόκαστρο-Κάλαμος

Στο Νότιο Πήλιο βρέθηκε την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδεύοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του δρόμου Λεφοκάστρου-Καλάμου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του νομού, αφού επισκέφθηκαν διάφορα σημεία της περιοχής, συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Δήμο, με την παρουσία αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Με αφορμή την επίσκεψη στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, αλλά και την τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου δρόμου Λεφοκάστρου-Καλάμου υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, όλη αυτή την περίοδο, στηρίζει, με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο και εργαλείο, την τοπική αυτοδιοίκηση, με πόρους και χρόνους που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Μία σημαντική χρηματοδοτική στήριξη που έρχεται, κυρίως, από το Υπουργείο Εσωτερικών, με έργα που βελτιώνουν τις υποδομές και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και δημιουργούν νέες συνθήκες και προοπτικές για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Ένα τέτοιο, στοχευμένο, έργο είναι και ο δρόμος Λεφοκάστρου-Καλάμου, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, επιλύει τα προβλήματα πρόσβασης των αγροτών, αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια και διευκολύνει την προσέγγιση των επισκεπτών. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο οδικό έργο, μεταξύ πολλών που δρομολογούνται όλη αυτή την περίοδο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ. Έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προϋπολογισμού κοντά στα 1,3 εκατ. ευρώ. Έργα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης για την αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές που ξεπερνά τα 1,3 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Οδική Ασφάλεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία και μας ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Σε ένα πλαίσιο, λοιπόν, συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, φυσικά, τη Δημοτική Αρχή του Νοτίου Πηλίου, τα δομικά και κομβικά έργα βελτίωσης της οδοποιίας στο Νότιο Πήλιο συνεχίζονται με πόρους, χρόνους και ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση, να ενισχύει τη Μαγνησία και το Πήλιο και να χρηματοδοτεί οδικά έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή που βελτιώνουν συνεχώς τις συνθήκες πρόσβασης, ασφάλειας και μετακίνησης για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της περιοχής. Και θα συνεχίσει να το κάνει»
.

Επιχορήγηση του Δήμου Αλοννήσου με 75.000 ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους της μονάδας αφαλάτωσης

Σε συνέχεια επικοινωνίας και συνεργασίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με τον Δήμαρχο Αλοννήσου και την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η επιχορήγηση του Δήμου Αλοννήσου με 75.000 ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη και σε συνέχεια συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνει σε έκτακτη επιχορήγηση 75.000 ευρώ προς τον Δήμο Αλοννήσου, προκειμένου ο τελευταίος να αντεπεξέλθει στο αυξημένο ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού. Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και δη στην τοπική αυτοδιοίκηση και η Ελληνική Κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις της βοηθά τους ΟΤΑ να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη. Θερμές ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ανταποκρίθηκε ταχύτατα στο αίτημα του Δήμου Αλοννήσου για τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την τοπική κοινωνία».

*Διαβάστε τη σχετική απόφαση εδώ.

Δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, τροποποιήθηκε -με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη- η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό επιχειρήσεις και από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων.

Ειδικότερα, και σε συνέχεια της αρχικής και των τροποποιητικών αποφάσεων για την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ένταξης στη συγκεκριμένη Δράση, έχουν ενταχθεί οι παρακάτω περιοχές:

• Από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, οι Δήμοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και Ιστιαίας-Αιδηψού.
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου (Δήμος Μινώα-Πεδιάδος).
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου (Δήμος Τυρνάβου), το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου (Δήμος Ελασσόνας) και οι Δημοτικές Κοινότητες Αμουρίου, Πραιτωρίου, Βλαχογιαννίου και Μαγούλας (Δήμος Ελασσόνας).
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας και οι Δημοτικές Κοινότητες Λάλα, Αχλαδινής, Δούκα και Νεμούτας (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας).
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, οι Δημοτικές Κοινότητες Βρίσας και Σταυρού (Δήμος Δυτικής Λέσβου).
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης. Για τους συγκεκριμένους Δήμους, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο 2020 και για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως το έργο των αυτοψιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, όπως τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών πιστοποιηθούν από έγγραφο της οικείας Περιφέρειας.
• Από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι Δήμοι Δυτικής Σάμου και Ανατολικής Σάμου. Για τους συγκεκριμένους Δήμους, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί λόγω των περιορισμών και της απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτές, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που δημιούργησε ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020, όπως οι επιχειρήσεις αυτές πιστοποιηθούν ως σεισμόπληκτες και τα στοιχεία τους επιβεβαιωθούν από σχετικό έγγραφο της οικείας Περιφέρειας.

Τέλος, δίνεται παράταση έως την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 15.00, στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

*Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση εδώ.

Συνέντευξη στο Radio Marconi (03.10.2022)

Με τoν Γιώργο Κουμιώτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Marconi, συζητήσαμε για τις εξελίξεις όσον αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, αλλά και του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, καθώς και για τις υπόλοιπες ενέργειες ώστε να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Ομιλία για τις προοπτικές ανάπτυξης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου (01.10.2022)

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδρασή του στην Κεντρική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας το Σάββατο της 1ης Οκτωβρίου 2022 στον Αλμυρό, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, παρέθεσε ομιλία για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου.

Ξεκίνησε η διαδικασία επενδυτικής αξιοποίησης του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ

Το λιμάνι του Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) επισκέφθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέχεια σχετικής συνεννόησης με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με αφορμή και την εκκίνηση της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος βρέθηκε σε χώρους του λιμανιού με τον Πρόεδρο και στελέχη του οργανισμού, ενώ πραγματοποίησε και σύσκεψη με στελέχη και εργαζομένους του οργανισμού με αντικείμενο την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για το λιμάνι, τους εργαζομένους του, αλλά και την πόλη του Βόλου.

Με αφορμή την επίσκεψη στον ΟΛΒ, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το λιμάνι του Βόλου, καθώς οι παρεμβάσεις και οι κινήσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο διαμόρφωσαν τις συνθήκες για να ανακοινωθεί σήμερα η εκκίνηση της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που, αφενός, επέτρεψαν την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου μετά τη διευθέτηση δομικών ζητημάτων, και, αφετέρου συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού εντός των ορίων του οργανισμού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η έναρξη της διαδικασίας για την αξιοποίηση του ΟΛΒ, με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ταμείου σύντομης περιγραφής του έργου και των όρων που θα διέπουν τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση, τα στελέχη και τους εργαζομένους του οργανισμού στον Βόλο, αναλύοντας τα δεδομένα και τις προοπτικές της επενδυτικής αξιοποίησης του λιμανιού. Μια επενδυτική αξιοποίηση με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό, όσο και για την τοπική οικονομία και την ίδια την πόλη του Βόλου, στο πλαίσιο του ευρύτερου εγχειρήματος για να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων, σε συνέχεια και σχετικής επικοινωνίας που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, θα συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που σχετίζονται με το αίτημα του Δήμου Βόλου για παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης από τον οργανισμό προς τον Δήμο, όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας. Άλλωστε, έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης κάποιων αρχικών τμημάτων και θα προχωρήσει και η συνεργασία επί του αιτήματος και για τα υπόλοιπα τμήματα σύμφωνα με το αίτημα του Δήμου Βόλου, παράλληλα με τη διαδικασία επενδυτικής αξιοποίησης που ξεκινά σήμερα»
.

Σημειώνεται, ότι ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όλη αυτή την περίοδο, ειδικά κατά την περίοδο της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ασχοληθεί ενεργά με την προώθηση της επενδυτικής αξιοποίησης του λιμανιού του Βόλου, με την εμπλοκή του σε μία σειρά από σχετικές κινήσεις και παρεμβάσεις, μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων Υπουργείων και, δη, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα:

(1) Αναλύθηκε η μελέτη αξιολόγησης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια.
(2) Δόθηκε κατεύθυνση άμεσης έναρξης των διαδικασιών αξιοποίηση των λιμανιών, με αυτό του Βόλου να είναι στην πρώτη φάση αξιοποίησης.
(3) Θεσμοθετήθηκε η αύξηση της ανώτατης επιτρεπόμενης διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης από 50 σε 60 χρόνια, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ενός μακρόπνοου οράματος (ν. 4664/2020).
(4) Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα σύναψης περισσότερων συμβάσεων μερικής υπο-παραχώρησης επιχειρησιακών μονάδων, λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών σε κάθε λιμάνι (ν. 4664/2020).
(5) Εμπλουτίστηκε ο τρόπος προσδιορισμού του αντισταθμιστικού/ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου οργανισμού λιμένος σε περίπτωση υπό-παραχώρησης (ν. 4664/2020).
(6) Διευθετήθηκε με τροπολογία το καθεστώς διαχείρισης των ακινήτων κυριότητας του ΟΣΕ που βρίσκονται εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (ν. 4706/2020). Για το λιμάνι του Βόλου, το ζήτημα αφορούσε στην ύπαρξη εκτάσεων κυριότητας ΟΣΕ στη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμένος Βόλου που κάλυπταν το σύνολο σχεδόν της εισόδου, δημιουργώντας ασάφεια ως προς το καθεστώς διαχείρισης και εκμετάλλευσης, η οποία ήταν αποθαρρυντική για την προώθηση των επενδύσεων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού του Βόλου.

Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων υπό τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε τόσο το ζήτημα του «ξεμπλοκαρίσματος» της διαδικασίας αξιοποίησης από το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και η ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης.

Στην εκπομπή «De Facto» (29.09.2022)

Με τον Σωτήρη Μεταξά συζητήσαμε για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής.

*Από την εκπομπή «De Facto» (TV Creta).

Συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη (27.09.2022)

Με τον Μανώλη Αργυράκη συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου

Ομιλία παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδρασή του στην Κεντρική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας το Σάββατο της 1ης Οκτωβρίου στον Αλμυρό, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικών επί του θέματος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ή συμμετείχε για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αεροδρομίου, καθώς και στις προοπτικές που διαθέτει το αεροδρόμιο, προκειμένου να συμβάλει στην εκπλήρωση του εγχειρήματος να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:

«Συμμετέχω στη σημερινή ημερίδα με ιδιαίτερη χαρά, καθώς αφορά στον τόπο καταγωγής μου, αλλά και σε ένα θέμα που με έχει απασχολήσει προσωπικά τα τελευταία χρόνια και για το οποίο έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, ώστε οι αναπτυξιακές δυνατότητες του αεροδρομίου, αλλά και της περιοχής συνολικά, να μπουν πραγματικά σε τροχιά αξιοποίησης.

Μάλιστα, το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έχει για μένα και μία πιο προσωπική σημασία. Είναι για μένα συνδεδεμένο με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στον Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο, αφού στην κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου ήμουν εκεί, βοηθώντας τον πατέρα μου στα έργα της κατασκευής. Έχω εικόνες από την αρχή της δημιουργίας του αεροδρομίου.

Η βιωσιμότητα και η προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του αεροδρομίου ήταν κάτι το οποίο τόσο εμένα, όσο και πολλούς από εμάς, μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Το 2018, σε ημερίδα που είχαμε διοργανώσει στον Βόλο για την πορεία και τις προοπτικές του πολιτικού αεροδρομίου, είχα επισημάνει την ανάγκη για πραγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου ως αναπτυξιακού εργαλείου, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, στην ανάδειξη της σημασίας του στην κοινωνία, καθώς και στη διαμόρφωση των συνθηκών από την πλευρά της προσφοράς. Ήταν μία πρωτοβουλία, αντίστοιχη με τη σημερινή. Ήταν μία πρωτοβουλία, που, φυσικά, είχε συνέχεια.

Με γνώμονα, λοιπόν, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου και της πλεονεκτικής του θέσης στην Κεντρική Ελλάδα, προχωρήσαμε, αμέσως μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020, με την ιδιότητά μου τότε ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του τουρισμού της Κεντρικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις προοπτικές του αεροδρομίου, σε συνέχεια σημαντικών ενέργειων από την Περιφέρεια όλη την προηγούμενη περίοδο και με σκοπό τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών.

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησε και η αεροπορική σύνδεση του Βόλου με το Ηράκλειο Κρήτης, μέσα από τη νέα γραμμή της Sky Express, βάζοντας το αεροδρόμιο στον χάρτη των τακτικών δρομολογιακών αερογραμμών. Η αεροπορική γραμμή Βόλου-Ηρακλείου αποτέλεσε και αποτελεί μία θετική εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα σύμπραξης και συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους παραγωγικούς φορείς, αξιοποιώντας τις υποδομές και διαμορφώνοντας νέες δυνατότητες για το αεροδρόμιο.

Η ευρύτερη, η διαρθρωτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Και, δη, της νέας ηγεσίας του Υπερταμείου, που εκκίνησε τη συγκεκριμένη διαδικασία, μετά από μία περίοδο στασιμότητας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη – κατεύθυνση για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Η ευρύτερη, η διαρθρωτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

Και, έτσι, δρομολογήθηκε η εκπόνηση μελέτης για την επενδυτική αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Μέσα από τη μελετητική διαδικασία, αλλά και μέσα από τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που προωθούμε για τη Μαγνησία την τελευταία τριετία, αναδεικνύεται μία σημαντική διάσταση ως προς την αξιοποίηση: η διάσταση της εμπορευματικής δραστηριότητας, της δραστηριότητας cargo, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Το αεροδρόμιο, λοιπόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση. Cargo αεροδρόμιο, που δεν υπάρχει άλλο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Cargo αεροδρόμιο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση, το δίκτυο μεταφορικών διαύλων (λιμάνι, σιδηρόδρομο, εθνική οδός) και την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Cargo αεροδρόμιο, συνδεδεμένο με τους μεγάλους διεθνείς κόμβους, σε Ευρώπη και Ανατολή.

Το αεροδρόμιο, λοιπόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση

Αυτό, άλλωστε, συζητήσαμε τον Νοέμβριο του 2021 και με τον επικεφαλής και στελέχη του Υπερταμείου, κατά την επίσκεψή τους στο αεροδρόμιο, με την παρουσία και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην ενδεχόμενη δυνατότητα ανάπτυξης και του εμπορευματικού χαρακτήρα του αεροδρομίου.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου δεν προσεγγίζεται ως μία μεμονωμένη κίνηση, αλλά ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των υποδομών και συνθηκών που θα επιτρέψουν τη Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου έρχεται να συσχετιστεί και να συνδυαστεί με τις άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται και προωθούνται αυτή την τριετία.

Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπου άμεσα -και σε συνέχεια όλων των ενεργειών που έχουν προηγηθεί, και με τις οποίες είχα εμπλακεί ως Γενικός Γραμματέας- προχωρά η έναρξη της σχετική διαδικασίας. Και όταν λέω άμεσα, αναφέρομαι σε μέρες.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου προσεγγίζεται ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των υποδομών και συνθηκών που θα επιτρέψουν τη Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια

Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στην περιοχή, με το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Βόλου-Λάρισας που προχωρά, αλλά και με τη μελέτη για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη ΒΙΠΕ Αλμυρού, το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, τη ΒΙΠΕ Βελεστίνου, αλλά και το Αερινό, όπου προωθείται, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, μία ακόμα αναπτυξιακή πρωτοβουλία με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, αλλά και πρότυπης βιο-οικονομικής περιοχής σε Αερινό και Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.

Έτσι, λιμάνι, εθνική οδός, σιδηροδρομικό δίκτυο, βιομηχανική περιοχή Βόλου, βιομηχανική περιοχή Βελεστίνου, βιομηχανική περιοχή Αλμυρού, εμπορευματικό κέντρο στο Αερινό, βιο-οικονομική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο και, φυσικά, το αεροδρόμιο, συνδέονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές εξωστρέφειας.

Ένα δίκτυο ανάπτυξης της Μαγνησίας, ώστε να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Και αυτό το σκέλος, της διεθνούς εμβέλειας, ένα αεροδρόμιο cargo μπορεί να το προσδώσει και να το υποστηρίξει με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή, για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση τέτοιων δομικών παρεμβάσεων, όπως η επενδυτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, απαιτεί καλό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη μελέτη. Αυτό έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο από το Υπερταμείο, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, μαζί με τα υπόλοιπα 21 περιφερειακά και προς αξιοποίηση αεροδρόμια της χώρας.

Και, πλέον, δρομολογούνται τα επόμενα βήματα αξιοποίησης μέσα στους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή και ιδιωτών, που θα επιτρέψει στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, στις υποδομές που υπάρχουν και σε αυτές που δρομολογούνται, αλλά και στον νέο προσανατολισμό του αεροδρομίου, να διαμορφώσουν απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Μία επενδυτική αξιοποίηση που σε συνδυασμό και όλες τις άλλες δομικές παρεμβάσεις για να καταστεί η περιοχή ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια, θα δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους.

Για τον Αλμυρό, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε»
.

Τέλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έλαβε στο κλείσιμο της εκδήλωσης το λόγο, σημειώνοντας ότι συμφωνεί -όπως έχει σημειώσει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν- με τη συνεργασία και σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων, από την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της Κεντρικής Ελλάδος, ως προς την προώθηση του αεροδρομίου και των προορισμών που σχετίζονται με αυτό, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η διάσταση της επιβατικής κίνησης. Συνάμα, υπογράμμισε ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης συμπορεύεται με την ανάπτυξη της εμπορευματικής δραστηριότητας -της cargo διάστασης του αεροδρομίου- στο πλαίσιο της επενδυτικής αξιοποίησης του αεροδρομίου, μέσα από τη διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, αλλά και τη σύμπραξη με το δημόσιο, όπου απαιτηθεί, προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.