Συνέντευξη στο «TheNewspaper.gr» (22.04.2023)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ΤheNewspaper.gr, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, ενώ ανέλυσε το όραμα του για Μαγνησία, που όπως τόνισε είναι στο επίκεντρο μίας Ελλάδας που αλλάζει. Παράλληλα, ο κ.Τριαντόπουλος έστειλε το μήνυμά του στους πολίτες της Μαγνησίας ενόψει των εκλογών αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ζητάω τη στήριξη των πολιτών της Μαγνησίας για να συνεχίζω να εργάζομαι για τον τόπο μου, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους, για τη νέα γενιά, αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Κύριε Τριαντόπουλε βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία των Τεμπών. Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις αλλά και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;
Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος Υπουργός, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στο ζήτημα με παρρησία και ευθύτητα, αναγνωρίζοντας και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος την ευθύνη, αλλά και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση και στο έργο της.
Ένα έργο το οποίο δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσής του. Έργο, όμως, που δρομολόγησε την διευθέτηση των προβλημάτων και παθογενειών που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Είναι μία αυτοκριτική που κάνουμε πάντα σε όλα τα πεδία και πόσο μάλιστα μπροστά σε μία τραγωδία.
Ήμουν τις επόμενες αρκετές ημέρες, μετά την τραγωδία, εκεί και είχα τον συντονισμό που χρειαζόταν εκ μέρους της Κυβέρνησης. Έχω δει από κοντά αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κληθεί να διαχειριστώ. Βέβαια αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις δυσκολίες που βιώνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων.
Από την πρώτη στιγμή ήμασταν με σεβασμό και σκυμμένο το κεφάλι μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, δρομολογώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση των ευθυνών. Διαδικασίες που κινήθηκαν και πορεύονται με ταχύτητα, έτσι ώστε άμεσα να υπάρχουν αποτελέσματα.

Η έμφαση της Πολιτείας στον σιδηρόδρομο θα παραμείνει, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον σιδηρόδρομο να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Έμφαση, όπως και στην Ευρώπη.

Πότε θα είναι έτοιμος ο σιδηρόδρομος στο 100% με την τηλεματική και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μην ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία;
Αυτή είναι η βασική ατζέντα του νέου Υπουργού. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε το Υπουργείο αμέσως μετά την παραίτηση του κ. Καραμανλή με τη στόχευση να παραδοθεί το δρομολογημένο έργο εκσυγχρονισμού ακόμη πιο γρήγορα από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί εξ αρχής και τους επόμενους μήνες αναμένουμε μία σειρά έργων να ολοκληρωθούν.
Η έμφαση της Πολιτείας στον σιδηρόδρομο θα παραμείνει, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον σιδηρόδρομο να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Έμφαση, όπως και στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι η χρήση του τόσο από τους επιβάτες όσο και για το εμπορικό του κομμάτι θα πρέπει να προχωρήσει.
Άλλωστε, στη Μαγνησία υπάρχει υπό μελέτη μία νέα σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα έρθει να ενώσει τρεις βιομηχανικές περιοχές, δίνοντας στην περιοχή ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στις υποδομές. Η έμφαση της Κυβέρνησης στο σιδηρόδρομο υπήρχε, ενισχύεται και ο στόχος είναι όλα να λειτουργήσουν και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Συμφωνείτε με την κάθοδο του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στις βουλευτικές εκλογές;
Ναι. Δεν τέθηκε ποτέ κάποιο τέτοιο ζήτημα. Όλοι μπαίνουν στον προεκλογικό στίβο. Η κοινοβουλευτική ομάδα, πολλά από τα μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και πολλά νέα στελέχη, μετά και τη σημαντική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Μία ομάδα έμπειρη και ανανεωμένη που απευθύνεται με ευθύνη και συνέπεια στην Ελληνική κοινωνία, ζητώντας ξανά τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Πείτε μας λίγα λόγια για το χαρτοφυλάκιο σας και τις δυσκολότερα ζητήματα που κληθήκατε να διαχειριστείτε.
Αυτό το χαρτοφυλάκιο ουσιαστικά προέκυψε λόγω των νέων δεδομένων. Αυτή η νέα θέση έρχεται ως συνέπεια των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο, επηρεάζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στο hotspot της κλιματικής κρίσης με αποτέλεσμα να έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο έντονα, πιο ισχυρά, αλλά και πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό έχει αλλάξει και την κυβερνητική προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των γεγονότων και ως προς τη στήριξη των πολιτών, αλλά και για την αποκατάσταση, η οποία θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτική μετά την αλλαγή των δεδομένων. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άλλες. Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η χώρα μας είναι και σε μία σεισμογενή περιοχή, αν και αυτό δεν έχει σχέση με την κλιματική κρίση. Η νέα θέση ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων δεδομένων.
Οπότε έχουμε κρατική αρωγή, στήριξη επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών μετά από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, μία φυσική καταστροφή. Παράλληλα, έχουμε και αποκατάσταση των υποδομών. Έχουμε διαχειριστεί πολλά ζητήματα. Άλλωστε, η νέα θέση προέκυψε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, πιο πριν είχαμε τον «Ιανό», τους σεισμούς, στη Σάμο, το Δαμάσι, μετέπειτα τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές και πλημμύρες.
Από όλα αυτά, το πιο δύσκολο ήταν ο συντονισμός, όπως ανέφερα και πριν, στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Εκεί δεν ήταν μία φυσική καταστροφή, αλλά κλήθηκα από τον Πρωθυπουργό να το διαχειριστώ και ήταν αρκετά δύσκολο, τόσο στη διαχείριση των ζητημάτων αλλά κυρίως ήταν ψυχολογικά επώδυνο.

Είστε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού. Ποια είναι η ανθρώπινη πλευρά του και ποια η μεταξύ σας σχέση;
Αυτό που βγαίνει και προς τα έξω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο γνωριστήκαμε μέσω της δουλειάς, της τριβής και της διαχείρισης των θεμάτων, δεν είναι διαφορετικός από αυτό που βγαίνει προς τα έξω. Οικειότητα, χιούμορ, αλλά είναι και εργασιομανής.
Όπως είναι μπροστά από τις κάμερες έτσι είναι και πίσω από αυτές. Με όλους τους συνεργάτες είναι άμεσος, παρακολουθεί τα πάντα και έχει τεκμηριωμένη άποψη για τα πάντα. Τον ενδιαφέρει να μάθει, να αναλύσει και να δώσει απαντήσεις. Είναι πάντα ανοικτός σε ιδέες, προσεγγίσεις, προτάσεις και αναλύσεις. Θέλει να έχει εικόνα για όλα τα κυβερνητικά ζητήματα, έχοντας πάντα μια τεκμηριωμένη άποψη των πραγμάτων.
Ξέρετε αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι υπάρχει καθαρή κατεύθυνση και βοηθάει πολύ στην επίλυση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα η συνεργασία όλων μας να είναι αποτελεσματικότερη.

Ερχόμαστε με αυτό το μείγμα μέτρων να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και το πετυχαίνουμε. Έχουμε, πλέον, από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς των Ευρωζώνη, χωρίς αυτή να είναι η τάση της χώρας μας. Η τάση της χώρας μας ήταν να έχει υψηλότερο πληθωρισμό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κεφάλαιο ακρίβεια… Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για το πώς έχει διαχειριστεί τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα τρόφιμα κ.α, η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει αλλά βλέπουν οι τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται… Πώς μπορούν να αντεπεξέλθουν οι πολίτες κ. Υπουργέ;
Η ακρίβεια είναι ακόμη μία από τις εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Είχαμε την κρίση της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση και φυσικά έχουμε και τον πληθωρισμό, παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όλα αυτά καλούμαστε να τα διαχειριστούμε, έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προσαρμόζοντας την οικονομική πολιτική ανάλογα στα δεδομένα αυτά. Να συγκρίνουμε, έτσι απλά, οικονομίες με διαφορετικά δομικά χαρακτηριστικά ως προς την αποτελεσματικότητα των πολιτικών δεν είναι μεθοδολογικά ασφαλές. Πώς καταπολεμάται ο πληθωρισμός; Κυρίως με τη νομισματική πολιτική. Η νομισματική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εμάς μας ενδιαφέρει στοχευμένα να ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να συγκρατούμε τις τιμές, να βοηθάμε στη μείωση του κόστους ενέργειας μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο σταμάτησε να είναι το άγχος των νοικοκυριών. Ερχόμαστε και στηρίζουμε με παρεμβάσεις όπως το Market Pass, το οποίο καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, μειώνουμε τους φόρους, επιτρέποντας στους πολίτες να έχουν επιπλέον εισόδημα, ενώ αυξήθηκε και ο κατώτατος μισθός. Άρα μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Ερχόμαστε με αυτό το μείγμα μέτρων να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και το πετυχαίνουμε. Έχουμε, πλέον, από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς των Ευρωζώνη, χωρίς αυτή να είναι η τάση της χώρας μας. Η τάση της χώρας μας ήταν να έχει υψηλότερο πληθωρισμό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οπότε έχουμε καταφέρει να το αντιστρέψουμε, καθώς γνωρίζουμε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, διαβάζουμε και αναλύουμε την ελληνική οικονομία, και έτσι ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε στοχευμένα και όχι οριζόντια, προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Από τις τράπεζες προωθείται το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια…Πιστεύετε ότι είναι αρκετό για να αναχαιτιστεί ένα κύμα κόκκινων δανείων; Θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα προκειμένου να είχαμε αποφύγει τις τόσο μεγάλες αυξήσεις αλλά και φυσικά των «κοκκίνισμα» κάποιων δανείων;
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε καταφέρει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, επιτυγχάνοντας ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κόκκινων δανείων.Αυτό μας επέτρεψε να μην είμαστε ανήσυχοι, όταν κάποιες τράπεζες στο εξωτερικό άρχισαν να κλονίζονται την τελευταία περίοδο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των διαρθρωτικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν είναι κάτι που το διαχειρίζεται η Κυβέρνηση με την κλασσική έννοια του όρου.
Η Κυβέρνηση θεσμοθετεί διαδικασίες και θέτει κατευθύνσεις, εντός των προβλέψεων του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αλλά και διαμορφώνει –σε συνεργασία με τις τράπεζες– συγκεκριμένα προγράμματα, όπως αυτά που αφορούν τη στέγη των νέων. Προγράμματα που δίνουν λύση σε προβλήματα με τη στέγασή τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και για αυτό και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Η αγορά των ακινήτων στη χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη ανοδική πορεία και αυτό δημιουργεί πιέσεις στους νέους ανθρώπους. Ερχόμαστε και στηρίζουμε.
Η Κυβέρνηση έρχεται και απαντά με τέτοια μέτρα και είμαι σίγουρος ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, με γνώμονα βέβαια η ανταπόκριση να μην κλονίζει τις συνθήκες βιωσιμότητάς τους, οι οποίες δεν είναι μόνο σημαντικές για τις ίδιες αλλά και για τη διαμεσολαβητική δραστηριότητα. Δηλαδή, να δίνουν δάνεια και να εξασφαλίζουν τις καταθέσεις των Ελλήνων, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας… Κύριε Τριαντόπουλε, θα δούμε κόσμο να μένει στον δρόμο εν έτει 2023;
Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχουμε διαμορφώσει προστατεύει αυτούς που το έχουν ανάγκη και όχι τους κακοπληρωτές. Αυτό ήρθαμε και το βελτιώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με αυτό που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να το σημειώνουμε, διότι στο ΣΥΡΙΖΑ συχνά χαρακτηρίζονται από «αμνησία». «Ξεχνούν» ότι αυτοί θεσμοθέτησαν το συγκεκριμένο πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά αυτού. Παραμένει, λοιπόν, η προστασία και οι ασφαλιστικές δικλίδες για όσους το έχουν ανάγκη. Αλλά από την άλλη γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών που το έχουν ανάγκη και αυτών που έχουν χαρακτηριστικά στρατηγικών κακοπληρωτών και εκμεταλλεύονται κάποιες διαστάσεις του νόμου σε βάρος των υπολοίπων. Σε βάρος του συνόλου.

Θέλουμε τουλάχιστον ακόμη τέσσερα χρόνια για να λύσουμε όσα ξεκινήσαμε να διευθετούμε και έχουμε δρομολογήσει, καθώς η χώρα μας πρέπει να προλάβει τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που προχωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν εμείς ήμασταν καθηλωμένοι.

Είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές… Ποιο είναι το διακυβεύμα των εκλογών της 21ης Μαίου;
Η επόμενη μέρα μίας κοινωνίας και οικονομίας, μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Αυτά που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας μπροστά την οικονομία και την κοινωνία, μακριά από τα χρόνια των μνημονίων. Αυτό το κάναμε μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που είχαμε να διαχειριστούμε πολλές εξωγενείς κρίσεις. Το κάναμε και πετύχαμε να διαμορφώσουμε συνθήκες κανονικότητας στην οικονομία.
Αυτό προκύπτει μέσα από τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών έως και την κρατική αρωγή. Στο χαρτοφυλάκιό μου κάνουμε ριζικές αλλαγές. Αυτό δεν σταματάει εδώ.
Υπάρχουν αρκετά κακώς κείμενα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν τα λύσαμε όλα σε τέσσερα χρόνια. Θέλουμε τουλάχιστον ακόμη τέσσερα χρόνια για να λύσουμε όσα ξεκινήσαμε να διευθετούμε και έχουμε δρομολογήσει, καθώς η χώρα μας πρέπει να προλάβει τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που προχωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν εμείς ήμασταν καθηλωμένοι.
Ξέρετε την προηγούμενη τετραετία όταν η Ευρώπη αναπτυσσόταν εμείς ήμασταν στο μηδέν. Έχουμε καταφέρει να αναπτυσσόμαστε σε υψηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τους δείκτες της ανεργίας να μειώνονται κατά 7%, να αυξάνονται οι εξαγωγές, να αυξάνονται οι επενδύσεις.
Έχουμε καταφέρει να αξιοποιούμε τους πόρους που έχουμε δεσμεύσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 70 δισ. ευρώ από νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση μία χώρα να τρέχει και να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, προκειμένου να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη… Συνεργασία μόνο με το ΠΑΣΟΚ;
Η στόχευσή μας είναι να πετύχουμε από την πρώτη Κυριακή όσο υψηλότερο ποσοστό στήριξη της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία και στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο σε κάθε τόνο, ότι μία τέτοια ισχυρή στήριξη θα μας επιτρέψει να έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση την επόμενη περίοδο.Και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την προηγούμενη ερώτησή σας.
Εάν θέλουμε να τρέξει η οικονομία μας, αν θέλουμε γρήγορες αποφάσεις, τότε θέλουμε μία κυβέρνηση που να λειτουργεί συντονισμένα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Δεν έχουμε περιθώριο ούτε για πειραματισμούς, ούτε για αβεβαιότητες τύπου «θα δούμε ποιος μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα». Η χώρα επιλέγει Κυβέρνηση, επιλέγει Πρωθυπουργό. Αυτό επιλέγουν οι πολίτες.
Δεν μπορούν να πορευτούν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα όπως υποστηρίζουν και προτείνουν κάποιοι που προσπαθούν να πείσουν – αδυνατώντας να το κάνουν – τον ελληνικό λαό. Συνεπώς, ισχυρή στήριξη από την πρώτη Κυριακή και από εκεί και πέρα αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα από την πρώτη τετραετία.

Πάμε στα της Μαγνησίας… Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο Βόλου; Τι θα αλλάξει τι θα μείνει ίδιο εάν την επομένη των εκλογών η ΝΔ είναι στη διακυβέρνηση της χώρας;
Σε όλες τις δομές Υγείας έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις. Παραλάβαμε το ΕΣΥ με προβλήματα και καταφέραμε να το ενισχύσουμε και διαχειριστήκαμε την πανδημία. Παραλάβαμε ένα σύστημα με προβλήματα και μέσα στην πανδημία το ενισχύσαμε, το εξοπλίσαμε, το στελεχώσαμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μία πανδημία. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Συνεχίζουμε διότι υπάρχουν ανάγκες, όπως και τα περιθώρια βελτίωσης. Αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό κάνουμε και για τις δομές της Μαγνησίας.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, με χρηματοδότηση που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και με έναν διαγωνισμό που επαναπροκηρύχθηκε, μιας και -δυστυχώς- δεν υπήρχε ενδιαφέρον κατά την πρώτη προσπάθεια.
Τρέχουν, λοιπόν, προγράμματα και παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών. Να θυμίσω ότι στις Βόρειες Σποράδες, ένα από τα πρώτα ζητούμενά μου ήταν η απόκτηση του πλωτού ασθενοφόρου. Έπρεπε οι Βόρειες Σποράδες να αποκτήσουν πλωτό ασθενοφόρο και να έχουν πρόσβαση σε κεντρικές δομές υγείας με ένα καινοτόμο μέσο, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Και το απέκτησαν, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο οραματικός μου στόχος είναι η Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Η Μαγνησία να γίνει κέντρο εμπορευματικής δραστηριότητας.

Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία… Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί και αν μπορούμε να στοχεύσουμε σε κάτι άλλο πλην του τουρισμού;
Ο οραματικός μου στόχος είναι η Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Η Μαγνησία να γίνει κέντρο εμπορευματικής δραστηριότητας. Ήδη έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού. Ήδη υπάρχουν οκτώ ενδιαφερόμενοι και περάσαμε στην επόμενη φάση. Προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, όπου η στόχευσή μας είναι να αποκτήσει και εμπορευματική διάσταση, cargo. Η επιβατική δραστηριότητα είναι συγκεκριμένη, με συγκεκριμένη στόχευση και συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.
Παράλληλα, τρέχει η μελέτη που θα συνδέει τη ΒΙΠΕ Αλμυρού με το αεροδρόμιο, το Αερινό, όπου έχει εκπονηθεί μελέτη για να γίνει εμπορευματικό κέντρο σε δημοτική έκταση. Αυτή η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέεται με την κεντρική γραμμή. Στην ίδια μελέτη συμπεριλαμβάνεται και η σύνδεση της Β’ ΒΙΠΕ με το κεντρικό δίκτυο του τρένου και η επέκτασή του μέσα στο λιμάνι.
Παράλληλα θα έχουμε και τη νέα γραμμή ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας που θα περνάει και αυτή μέσα από την Α’ ΒΙΠΕ. Άρα μέσα από όλες τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές της Μαγνησίας θα περνάει τρένο που θα συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο, το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Αυτό δημιουργεί ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή. Φτιάχνοντας τις υποδομές θα έρθουν οι επενδυτές με εταιρείες logistics, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και δίνοντας διεθνή εμβέλεια. Άρα πλούτος και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Θα δώσει ώθηση στην πόλη η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και αν ναι με ποιους όρους θα μπορέσει να γίνει αυτό;
Σίγουρα θα δώσει. Ήδη έχει προσελκύσει εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον. Αυτό γίνεται και σε άλλες περιοχές που έρχονται επενδύσεις. Επενδύσεις που δημιουργούν οικονομική και εμπορευματική δραστηριότητα και σε συνδυασμό με τους διαύλους της αναπτυξιακής δικτύωσης – που προανέφερα – θα φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι ιδιαίτερη σημαντική η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Μαγνησία. Η Μαγνησία, πλέον, μπαίνει στο χάρτη του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μετά από χρόνια ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν μπει στο επίκεντρο των εξελίξεων. Αυτό είναι το μέλημά μου και για αυτό εργάζομαι.

Kύριε Τριαντόπουλε, μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους πολιτικούς… Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες της Μαγνησίας;
Κάποιοι με ψήφισαν για πρώτη φορά το 2019, εκ του αποτελέσματος και από το έργο, θεωρώ ότι αρκετοί είναι ικανοποιημένοι για το πώς πορευτήκαμε και για τα πράγματα που κάναμε για τη Μαγνησία. Μαγνησία που έχουμε καταφέρει να είναι, πλέον, στο επίκεντρο των εξελίξεων μιας Ελλάδας που αλλάζει. Μαγνησία στην οποία έχει κατευθυνθεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο αυτή την τετραετία. Πόροι που δεν έχουν ξαναέρθει προς την περιοχή.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε έμφαση και προσοχή στη Μαγνησία. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση που κάναμε στη Λάρισα για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές σε μικρά και μεγάλα έργα στο νομό μας. Ακόμα και από την Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε στον Βόλο, ως εμπορευματικό κέντρο. Άρα μετά από χρόνια ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν μπει στο επίκεντρο των εξελίξεων. Αυτό είναι το μέλημά μου και για αυτό εργάζομαι.
Δεν βλέπω τον εαυτό ως έναν πολιτικό που θα είναι στον πολιτικό στίβο για δεκαετίες. Έχω συγκεκριμένο στόχο, θέλω να κάνω συγκεκριμένα πράγματα για τον τόπο μου, θέλω να εργαστώ για τον τόπο μου. Υπό αυτό το πρίσμα ζητάω τη στήριξη των πολιτών της Μαγνησίας για να συνεχίζω να εργάζομαι για τον τόπο μου, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους, για τη νέα γενιά, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Πριν κλείσουμε…Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Μαγνησίας;
Αρχικά, θεωρώ κρίσιμο όλο και περισσότεροι να συμμετάσχουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δεν είναι μία χαλαρή ψήφος. Είναι μία πολύ σημαντική ψήφος για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Να συγκρίνουμε και να πάμε να ψηφίσουμε. Να συγκρίνουμε τι είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, τι έγινε δηλαδή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τι έκανε στην πρώτη της θητεία η Νέα Δημοκρατία. Να δούμε τα αποτελέσματα των δύο περιόδων.
Να εντοπίσουμε τι από αυτά αφορούσε τη Μαγνησία. Ποια ήταν η θέση της Μαγνησίας τότε και που βρίσκεται σήμερα. Αλλά, κυρίως, και που μπορεί να είναι η Ελλάδα και η Μαγνησία μετά τις εκλογές. Ποιο είναι το αύριο. Εστιάζοντας, λοιπόν, στο «μετά» και στο αύριο, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά ακόμη πιο τολμηρά, ακόμη πιο δυναμικά, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα σε κάθε διάσταση και προωθώντας νέες μεταρρυθμίσεις.
Οι συμπολίτες μας όταν θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή των εκλογών και μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης θα καταλήξουν, θεωρώ, με ευκολία στην βέλτιστη επιλογή για την πατρίδα μας. Θα επιλέξουν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όσοι από αυτούς επιλέξουν να με στηρίξουν, θα είναι ιδιαίτερα τιμητικό.

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

* Η συνέντευξη στον Θοδωρή Σταμούλη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «ΤheNewspaper.gr», το Σάββατο 22 Απριλίου 2023. Δείτε την επίσης εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: