Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Θεσσαλία» (19.09.2021)

Κύριε Υπουργέ από την προηγούμενη συνέντευξή μας, έγιναν πολλά στην πατρίδα μας και εσείς, ως έμπιστος του Πρωθυπουργού, σε θέση κλειδί παίξατε πετυχημένα πολύ τον ρόλο σας. Γι’ αυτό άλλωστε το αξίωμα του Υφυπουργού. Μας κάνετε μία λεπτομερή ανασκόπηση των ενεργειών σας όλο αυτό το διάστημα;
Αγαπητή κυρία Τσακνάκη Γαβαλά, κατά τη διετία που προηγήθηκε, υλοποιήθηκε, υπό τον Υπουργό Οικονομικών και ακολουθώντας την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, μία οικονομική πολιτική που βασίστηκε σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας ήταν η εντατική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να μπει η οικονομία σε μία τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Και ο δεύτερος πυλώνας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν η αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία και ειδικότερα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Χωρίς, όμως, να εγκαταλείπεται η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, αυτές συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση. Αυτό διαμόρφωσε τις συνθήκες εκείνες που επέτρεψαν τη σημαντική στήριξη της οικονομίας μέσα στην πανδημία, αλλά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την τροχοδρόμηση της οικονομίας σε μία πορεία υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα από τις καλές μακροοικονομικές επιδόσεις, αλλά και τις θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, παράλληλα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας, διατηρήσαμε την προσήλωσή μας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, η βελτίωση του πλαισίου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των δημοσίων επιχειρήσεων και, φυσικά, το νέο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα όλο αυτό τον καιρό;
Δεν είμαι σε θέση να πω πόσο δύσκολα ήταν. Όταν δουλεύεις με προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και στα οφέλη για το σύνολο, η όποια δυσκολία δεν εισέρχεται καταλυτικά στη συνάρτηση. Ίσως, απλώς, είναι ένα ερέθισμα για να προσπαθήσεις περισσότερο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ήταν όλα πολύ γρήγορα. Ήταν η ένταση τέτοια και η πίεση των καταστάσεων, σε μία εντατική καθημερινότητα, που δεν κατάλαβες πως πέρασαν αυτά τα δύο πρώτα χρόνια. Έγιναν, όμως, και τόσα πολλά σε αυτό το μικρό -αναλογικά με άλλες περιόδους στο παρελθόν- διάστημα, που εκτός από γρήγορα, τα πράγματα ήταν και πολύ συμπυκνωμένα.

Πόσο δύσκολη είναι η παρούσα κατάσταση για την πατρίδα μας στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο;
Η οικονομία της πατρίδας μας διανύει μία φάση με πολλά θετικά στοιχεία, καθώς αναθεωρούνται προς το καλύτερο τα μακροοικονομικά δεδομένα και βελτιώνεται συνεχώς μια σειρά από δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή και το οικονομικό κλίμα, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, η μείωση του spread, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και, φυσικά, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%.
Βεβαίως, η πανδημία παραμένει εδώ, ενώ η οικονομία επηρεάζεται και από το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό.
Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία αυτής της πολυπαραγοντικής συνάρτησης, λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη και βελτίωση του εισοδήματος, διατηρώντας -συνάμα- και την προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επίτευξη όχι μόνο υψηλών, αλλά και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Η οικονομία της πατρίδας μας διανύει μία φάση με πολλά θετικά στοιχεία, καθώς αναθεωρούνται προς το καλύτερο τα μακροοικονομικά δεδομένα και βελτιώνεται συνεχώς μια σειρά από δείκτες

Παρακολούθησα τις ενέργειές σας μετά τις φοβερές πυρκαγιές στην Εύβοια. Μοιράστηκα μαζί σας νοερά το σκληρό ωράριό σας, τις πετυχημένες ενέργειές σας καθώς και την ζεστή συμπαράστασή σας προς τους πληγέντες. Ποια η τακτική σας, το σχέδιό σας, οι αρχές σας για να αντέξει κανείς και να χειριστεί τόσο δύσκολες καταστάσεις κάτω από τόσο σκληρές συνθήκες;
Οι συνθήκες και οι καταστάσεις είναι πραγματικά σκληρές για τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές. Από την πλευρά μας, ερχόμαστε με ταχείς ρυθμούς να μετριάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Αρχικά, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αλλά και προωθώντας όσο ταχύτερα γίνεται τα έργα και τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των τόπων και των δασών μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία και άρχισε να λειτουργεί μέσα σε λίγες ημέρες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες πετύχαμε τη χορήγηση πρώτης αρωγής ύψους 24 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους.
Παράλληλα, προχωρά το ολιστικό σχέδιο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που έχει τεθεί σε εφαρμογή, ενώ προωθούνται και πακέτα στοχευμένων μέτρων για παραγωγικές ομάδες που επλήγησαν, όπως οι μελισσοκόμοι και οι ρητινοκαλλιεργητές.

Οι συνθήκες είναι πραγματικά σκληρές για τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές. Από την πλευρά μας, ερχόμαστε με ταχείς ρυθμούς να μετριάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση

Οι προβλέψεις σας για τον χειμώνα που έρχεται;
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μου επιτρέπουν να αισιοδοξώ για το χειμώνα που έρχεται.
Άλλωστε, το δικαίωμα της αισιοδοξίας είναι αναφαίρετο για μία Κυβέρνηση που εργάζεται συνεχώς, χωρίς να κατεβάζει ρυθμούς.
Αντιθέτως, καταφέρνει να επιταχύνει και να ξεπερνά τη μία δυσκολία και κρίση μετά την άλλη.
Συνεπώς, θεωρώ ότι ο χειμώνας δεν θα διαφοροποιηθεί από την τρέχουσα θετική φάση.

Θα μας πείτε την γνώμη σας για τον διχασμό που προέκυψε λόγω εμβολίων κατά του Covid-19; Τελικά οι εμφύλιες συρράξεις είναι μέσα στο αίμα των Ελλήνων.
Αυτό που μας χαρακτηρίζει, όπως έχω αναφέρει και άλλη φορά, είναι η υστέρηση σε όρους κοινωνικού κεφαλαίου σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Και ένα βασικό συστατικό αυτής της υστέρησης είναι η έλλειψη ευρύτερης εμπιστοσύνης τόσο ως προς τους θεσμούς και το κράτος, όσο και ως προς τον κοινωνικό μας περίγυρο.
Όταν, λοιπόν, υπάρχει μία ευρύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης εντός της κοινωνίας, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί -αμέσως- η σύγκλιση ως προς μιας συγκεκριμένη άποψη.
Σε αυτό το σημείο, συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμή είναι αναγκαία η παρέμβαση του κράτους για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.
Αυτό γίνεται και τώρα, ώστε να αυξηθούν οι ροές προς τον εμβολιασμό για να προστατευθούν τόσο οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες, όσο και οι γύρω τους, οι οικογένειές τους και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας εντός του κύκλου τους.
Δεν υπάρχει, δυστυχώς, άλλος χρόνος για debate. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να προστατευθούμε τόσο εμείς, όσο και οι δικοί μας άνθρωποι.

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, άλλος χρόνος για debate. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να προστατευθούμε τόσο εμείς, όσο και οι δικοί μας άνθρωποι

Θα ήταν περιττό να ρωτήσω αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και πως τον αξιοποιείτε; Είμαι σίγουρη όμως πως για τις κόρες σας βρίσκετε χρόνο. Σε ποια τάξη είναι και τι τους αρέσει να κάνουν;
Με τις μικρές μας ξεκινά, πλέον, κάθε ημέρα μου, αφού μαζί προετοιμαζόμαστε και πάμε στο δημοτικό σχολείο, μιας και η σύζυγός μου, η Βάλια, πρέπει να βρίσκεται στο δικό της.
Η μεγάλη, η Νεφέλη, είναι στην τετάρτη δημοτικού και η μικρή, η Δανάη, είναι στην πρώτη.
Μετά το σχολείο, διάβασμα -η μεγάλη- και παιχνίδι, μέχρι το βράδυ να κάνουμε την ανασκόπηση της ημέρας μας.
Αν σε όλα αυτά είναι κάτι που τους αρέσει περισσότερο να κάνουν, είναι να μην με αφήνουν να σηκώνω το τηλέφωνο όσο κάνουμε την ανασκόπηση.

*Η συνέντευξη στην κ. Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Θεσσαλία», 19.09.2021. Περισσότερα εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: