Ομιλία στο AgriBusiness Πελοποννήσος

Ομιλία στο πλαίσιο της διημερίδας AgriBusiness Πελοποννήσος με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0», το οποίο διεξάγεται στις 3 και 4 Ιουνίου 2022 στον Πύργο Ηλείας, παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κατά την ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, καθώς και στα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την προστασία και τη στήριξη των αγροτών απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, εστιάζοντας στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην Ηλεία, μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Η κλιματική κρίση οδηγεί στη συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αυξάνοντας τους κινδύνους για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Σε αυτό το σκηνικό, ο αγροτικός τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, καθώς η παραγωγή του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Η Κυβέρνηση, έχοντας εγκαίρως αναγνωρίσει αυτούς τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας, έχει αναπτύξει μία στρατηγική που εδράζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για την επίτευξη πράσινης ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Ο δεύτερος πυλώνας καλύπτει την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ο τρίτος πυλώνας είναι αυτός της στήριξης και αποκατάστασης μετά από μία φυσική καταστροφή. Και εδώ έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό πολλά βήματα προς τα εμπρός, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο με σκοπό να φτάνει η βοήθεια γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, ενώ έχουμε επιταχύνει και τις διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και δίκτυα.

Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση παρέχει πλέον ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ενώ παράλληλα έχει πετύχει ταχύτερους ρυθμούς αποζημιώσεων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους παραγωγούς της Ηλείας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Η Κυβέρνηση, συνεπής απέναντι στη φιλοσοφία της, κινήθηκε άμεσα και ουσιαστικά για τη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Έτσι, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας χορηγήθηκε στους πληγέντες πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και αποζημίωση οικοσκευής. Συνολικά διατέθηκαν περίπου 3,2 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους στην Ηλεία. Επίσης, ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, όπως διαμορφώθηκε μετά από τον μεσογειακό κυκλώνα ‘Ιανό’, το οποίο καλύπτει και τις αγροτικές καλλιέργειες -κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν-, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε και ο ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, όμως, με αυτά τα μέτρα στήριξης, εισήχθη και νέα πρόβλεψη στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ώστε να αποζημιωθούν και οι ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής. Μέσω αυτής της νέας διαδικασίας, καλύφθηκε ένα κενό που υπήρχε στο πλαίσιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ως προς την έγκαιρη και ουσιαστική επιχορήγηση επί της ζημιάς που υπέστησαν. Ερχόμαστε, λοιπόν, και καλύπτουμε ένα κενό στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αλλά και του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μέσα από την ενεργοποίηση ειδικών διαδικασιών στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, λόγω της έκτασης των ζημιών, αποφασίστηκε να χορηγηθεί προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τα φυτικά μέσα παραγωγής.

Για την Ηλεία, το σύνολο της προκαταβολής που χορηγήθηκε έναντι της επιχορήγησης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ανήλθε σε 5,8 εκατ. ευρώ προς 417 δικαιούχους και αφορά ζημιές σε 113.437 ελαιόδεντρα και 1.910 λοιπά δέντρα. Όσον αφορά στα ελαιόδεντρα, για παράδειγμα, η προκαταβολή ανέρχεται στο 50% της εκτιμηθείσας ζημιάς, δηλαδή περίπου 50 ευρώ. Η συνολική επιχορήγηση επί της εκτιμηθείσας ζημιάς διαμορφώνεται στα 100 ευρώ. Σκεφτείτε τι διαφορά υπάρχει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, βάσει του οποίου χορηγούνταν 20 ευρώ -ή κάτι παραπάνω- μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια, μέσα από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Τώρα και η στήριξη είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με το παρελθόν, και οι χρόνοι είναι υποπολλαπλάσιοι. Όλα αυτά, προς όφελος των αγροτών, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί.

Φυσικά, προχωρούν οι αυτοψίες στα πυρόπληκτα δέντρα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Υπενθυμίζω, δε, ότι το τελικό ποσό της επιχορήγησης -όπως σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές- θα ανέλθει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προβεί σε ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, ενώ έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της απέναντι στους Έλληνες αγρότες, εισάγοντας καινοτόμα μέτρα και στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να τους προστατεύσει έναντι των κινδύνων που έχει φέρει μαζί της η κλιματική κρίση.

Και φυσικά, συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, μέσα και από τη συχνή παρουσία μας στο πεδίο και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων»
.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: