Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» (27.08.2022)

Στα δύο προγράμματα που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς μειώθηκε η γραφειοκρατία και οι πολίτες που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται άμεσα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Π». Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα «North Evia & Samos Pass», οι κάρτες του οποίου γίνονται ανάρπαστες μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε λιγότερο από ένα μήνα άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση και πόσος χρόνος απαιτείται για να εκταμιευτεί η πρώτη αρωγή για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές;
Η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ένα από τα καινοτόμα εργαλεία που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεθοδικής προσπάθειάς της να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο στήριξης και αποκατάστασης έπειτα από το πέρασμα κάποιας φυσικής καταστροφής.
Στόχος είναι, φυσικά, η στήριξη να φτάνει γρήγορα σε όσους την έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν.
Η επιτυχία του μέτρου της πρώτης αρωγής είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την πρώτη ενεργοποίησή του έχουν χορηγηθεί συνολικά 115 εκατ. ευρώ σε τέσσερα διαφορετικά συμβάντα: πυρκαγιές 2021 και σεισμοί σε Αρκαλοχώρι, Σάμο και Θεσσαλία.
Έτσι και τώρα, το arogi.gov.gr άνοιξε για να δεχτεί τις αιτήσεις των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Το μέτρο καλύπτει τις κατοικίες, τα κτίρια επαγγελματικής χρήσης και τα λοιπά μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια, ενώ η ενίσχυση μπορεί να ανέλθει σε έως 14.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που υπέστη κάθε ακίνητο.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Προς το παρόν, έχουν υποβάλει αίτηση περισσότεροι από 80 ενδιαφερόμενοι, επομένως καλούμε και τους υπόλοιπους δικαιούχους πληγέντες να συμπληρώσουν την αίτησή τους για να ενταχθούν και αυτοί στο σχήμα.
Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα των πληρωμών, με το που θα συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων θα ξεκινήσει και ο έλεγχός τους -προτού κλείσει η πλατφόρμα-, προκειμένου να εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά εντός των επόμενων ημερών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η πρώτη αρωγή συνδέεται άρρηκτα με τη στεγαστική συνδρομή.
Χορηγείται εν είδει προκαταβολής έναντι αυτής.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος που λαμβάνει πρώτη αρωγή θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσει αίτηση και φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να λάβει στεγαστική συνδρομή και να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές στο ακίνητό του.

Το πρόγραμμα North Evia – Samos Pass έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τις τοπικές κοινωνίες να παίρνουν μια σημαντική ανάσα. Το μέτρο αυτό εκτιμάτε πως μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές στο άμεσο μέλλον;
Πράγματι, η δράση North Evia & Samos Pass έχει δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, σε συνδυασμό -φυσικά- και με τα άλλα σχετικά εργαλεία.
Είναι και κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από τους επιχειρηματίες όσο και από τους αρμόδιους φορείς των εν λόγω περιοχών, όπως προκύπτει και κατά τις επισκέψεις μας.
Το μέτρο, φυσικά, έχουν αγκαλιάσει και οι Έλληνες πολίτες, που έχουν καταστεί δικαιούχοι στο σύνολό τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αρκεί να μην έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα τουρισμού.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα που ανοίγει η σχετική πλατφόρμα, οι κάρτες εξαντλούνται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Για παράδειγμα, για την τρίτη φάση, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η πλατφόρμα άνοιξε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Αυγούστου και οι διαθέσιμες κάρτες για τη Βόρεια Εύβοια και Σάμο εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Σε ελάχιστα λεπτά, λοιπόν, διατέθηκαν περισσότερες από 13.800 κάρτες, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.
Και μάλιστα, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό των έξι εκατομμυρίων που έχουμε εξασφαλίσει για τη δράση, έχουμε προβλέψει όσες κάρτες δεν χρησιμοποιούνται σε ένα μήνα, να μεταφέρονται και να διατίθενται εκ νέου στους ενδιαφερόμενους.
Για παράδειγμα, οι κάρτες που δεν αξιοποιήθηκαν μέσω του North Evia-Samos Pass στις δύο περιοχές κατά τον Ιούλιο, μεταφέρθηκαν και διατέθηκαν στην τρίτη φάση.
Έτσι, ικανοποιείται ο σκοπός της δράσης, που ήταν να τονωθεί ο τουρισμός και η τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε περίπτωση μίας φυσικής καταστροφής, η Κυβέρνηση λαμβάνει ένα εξειδικευμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών σε κάθε περιοχή που έχει επηρεαστεί.
Ως εκ τούτου, η δέσμη μέτρων διαμορφώνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό των έξι εκατομμυρίων που έχουμε εξασφαλίσει για τη δράση North Evia-Samos Pass, όσες κάρτες δεν χρησιμοποιούνται σε έναν μήνα, μεταφέρονται και να διατίθενται εκ νέου στους ενδιαφερόμενους


Ωστόσο μετά τις πυρκαγιές όπως είναι λογικό ξεκινάει η συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά τις περιοχές που επλήγησαν φέτος όπως π.χ. την Πεντέλη;
Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρά από μία πυρκαγιά.
Ας δούμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας, όπου τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα -αν διατηρούσαμε τους ίδιους ρυθμούς με το παρελθόν, δεν θα είχαν ξεκινήσει καν-, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Όλα αυτά, με ταχύτητες σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.
Στην περίπτωση της Πεντέλης, έγιναν οι σχετικές συσκέψεις και δρομολογήσεις των διαδικασιών από τις πρώτες κιόλας ημέρες.
Αξιολογούνται, λοιπόν, όλα τα δεδομένα και μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις όπου κρίνεται σκόπιμο.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εκτιμάτε πως θα είναι επιζήμια για την κυβέρνηση;
Κύριε Σταθόπουλε, η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που περιήλθε σε γνώση της το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.
Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Κυβέρνηση υποστήριξε από την αρχή ότι το αντικείμενο έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα πρέπει να εξαντληθεί στην παρούσα υπόθεση, αλλά να επεκταθεί σε βάθος χρόνου, ώστε να εξαχθούν έτσι χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τις πιθανές αδυναμίες και τα κενά του υφιστάμενου καθεστώτος, προκειμένου να διατυπωθούν βελτιωτικές κινήσεις.
Και μιλώντας για βελτιωτικές κινήσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε έγκαιρα σε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προωθηθούν: την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας από τη Βουλή, την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ, τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και την προώθηση βελτιωτικών αλλαγών στο εσωτερικό της ΕΥΠ.
Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση κινείται και πάλι εποικοδομητικά για να αναβαθμίσει περαιτέρω το δυναμικό και τη λειτουργία μίας σημαντικής υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια.
Και το κάνει με υπευθυνότητα, μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει.

* Η συνέντευξη στον κ. Σωτήρη Σταθόπουλο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022. Περισσότερα εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: