Το χαρτοφυλάκιό σας από την φύση του έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα μιας φυσικής καταστροφής. Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Ποια περίπτωση, πλην της Βόρειας Εύβοιας ήταν η πιο δύσκολη απ’ όλες;
Όλες οι περιπτώσεις είναι εξίσου δύσκολες, με καθεμία να έχει τις ιδιαιτερότητες της. Και αυτό γιατί οι συνθήκες και οι καταστάσεις είναι πραγματικά σκληρές για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από κάποια φυσική καταστροφή. Φυσικά, αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, καθώς όλα μπορούν να αναπληρωθούν, αλλά όχι η ανθρώπινη ζωή.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη μεθοδική δουλειά της κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει καταφέρει να ελαχιστοποιήσει τις τραγικές απώλειες από φυσικές καταστροφές, οι οποίες στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης είναι πιο συχνές, αλλά και πιο σφοδρές από ό,τι στο παρελθόν.
Από την πλευρά μας, ερχόμαστε με ταχείς ρυθμούς να μετριάσουμε τη δύσκολη κατάσταση που προκαλούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ενεργοποιώντας το μηχανισμό της κρατικής αρωγής. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε άμεσα και δίκαια -δηλαδή για όσους έχουν ανάγκη- τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αλλά και προωθούμε όσο ταχύτερα γίνεται τα έργα και τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον, όπου χρειάζεται.
Δυο από τα δομικά στοιχεία αυτής της νέας φιλοσοφίας, είναι η συντονισμένη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς και η συχνή παρουσία στο πεδίο μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Στοιχεία που βοηθούν σημαντικά στη υλοποίηση του σχεδίου. Στοιχεία που, μαζί με την υλοποίηση όσων σχεδιάζουμε, συνεισφέρουν καθοριστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη έναντι του κράτους. Εάν λάβει κανείς υπόψη τη διαχείριση που υπήρχε στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις, καταλαβαίνει ότι δεν είναι εύκολο. Είναι, όμως, αναγκαίο και εφικτό, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Αυτή τη νέα φιλοσοφία, λοιπόν, την έχουμε αποτυπώσει στη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και την εισαγωγή του μηχανισμού της κρατικής αρωγής, με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και την εισαγωγή νέων εργαλείων, μέσων, μέτρων και συμπράξεων, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει αποτελέσματα πολύ γρηγορότερα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Και το πετυχαίνουμε, με τη συνεργασία όλων.
Στην βόρεια Εύβοια σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; Σε τι ποσοστό έχουν ανακουφιστεί οι πολίτες της περιοχής; Τι μένει να γίνει; Επίσης, πόσο έχουν προχωρήσει τα μέτρα όσον αφορά στους σεισμόπληκτους της Κρήτης;
Κυρία Σκιτζή, και στις δύο περιπτώσεις η Κυβέρνηση εφάρμοσε και υλοποιεί ολοκληρωμένα σχέδια στήριξης και αποκατάστασης, τα οποία ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αλλά και στις εξειδικευμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο κοινός άξονας τόσο στη Βόρεια Εύβοια όσο και στην Κρήτη ήταν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα.
Οι μεγάλες πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια -και στην υπόλοιπη χώρα κατά το καλοκαίρι του 2021- ήταν ο καταλύτης για τη δημιουργία της πλατφόρμας πρώτης αρωγής, μέσω της οποίας οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν από κάποια σημαντική φυσική καταστροφή μπορούν πλέον με μία απλή ψηφιακή αίτηση να διεκδικήσουν και να λάβουν άμεσα μία πρώτη αρωγή για να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους. Η πλατφόρμα άνοιξε και για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.
Μέσω της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής, χορηγήθηκαν 12,4 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Εύβοια και 66,1 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, σε χιλιάδες δικαιούχους συμπολίτες μας, ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης επιχειρήσεων, καθώς και ως αποζημίωση οικοσκευής.
Ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα όπως η πρώτη αρωγή, η χρηματοδότηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων – μάλιστα, τα αντιδιαβρωτικά ολοκληρώθηκαν σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από ό,τι συνηθιζόταν έως τώρα-, το ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών, η στεγαστική συνδρομή, η υλοποίηση του North Evia Pass για την τόνωση του τουριστικού κλάδου, καθώς και ειδικά καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων, κτηνοτρόφων και αγροτών – για παράδειγμα, αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι αγρότες (είτε κατά κύριο, είτε μη κατά κύριο επάγγελμα) να λάβουν προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν σε φυτικό κεφάλαιο μέσα από την κρατική αρωγή. Ενώ, παράλληλα, με δομικά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε χωριά και οικισμούς να προχωρούν, διευθετoύνται εκκρεμότητες δεκαετιών και δημιουργούνται νέες συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες. Και, βέβαια, προωθείται και υλοποιείται το σχέδιο ανασυγκρότησης από την Επιτροπή του Σταύρου Μπένου.
Στην Κρήτη, το αντίστοιχο σχέδιο πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα όπως η πρώτη αρωγή, η ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών των συμπολιτών μας μέχρι να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν το σπίτι τους, η χορήγηση επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, η κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη χρηματοδότηση από το κράτος -μάλιστα, είχαμε επισκεφτεί πρόσφατα την περιοχή με τους Δημάρχους Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση για το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι σεισμόπληκτοι δήμοι τους-, αλλά και η διαμόρφωση ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, πρόσφατα δημιουργήσαμε το νέο site της κρατικής αρωγής, arogi.gov.gr, με όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουμε ανά περιοχή, αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και άλλο σχετικό περιεχόμενο, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος και η κάθε ενδιαφερόμενη να έχει πλήρη εικόνα.
Η πρόσφατη πλημμύρα σε Αγία Πελαγία και Σητεία από την οποία δυστυχώς θρηνήσαμε και ανθρώπινες ζωές, ανέδειξε προβλήματα στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Επισκεφθήκατε την περιοχή. Εκτός από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν τι άλλο εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ανάλογες καταστάσεις;
Δυστυχώς, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια δύο πολιτών. Μαζί με ένα διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο βρεθήκαμε την αμέσως επόμενη ημέρα τόσο στην Αγία Πελαγία όσο και στη Σητεία και διαπιστώσαμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε.
Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι στην περίπτωση της Αγίας Πελαγίας, τα οικιστικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής -απόρροια δομικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες- αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα, μαζί φυσικά με τα πρωτοφανή επίπεδα βροχόπτωσης και τη μορφολογία της περιοχής, για την πρόκληση των ζημιών που είδαμε.
Η πολιτεία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης και μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, με ειδική στόχευση στις επιχειρήσεις, οι οποίες δέχτηκαν και το ισχυρότερο πλήγμα. Μεγάλες και πολλές είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις στη Σητεία, μέσα στον αστικό ιστό και δη στα τμήματά του προς το λιμάνι.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποφασίστηκε και στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ενεργοποιούμε ένα συνεκτικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν στις δυο περιοχές της Κρήτης.
Παράλληλα, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες πληγείσες περιοχές, όπως στη Βόρεια Εύβοια, προωθούμε τη μελέτη και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και ως εκ τούτου θα παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτά.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της Αγίας Πελαγίας, θα πρέπει τα νέα έργα να εκτρέπουν τα ύδατα που έρχονται από ψηλά, προς περιοχές εκτός του οικιστικού ιστού, ο οποίος παρουσιάζει χαρακτηριστικά που δεν συνηγορούν προς την ανθεκτικότητα απέναντι σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες και οι νέες παρεμβάσεις.
Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει όσα πρέπει για να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας. Μιλάει μάλιστα για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Πώς απαντάτε;
Η αντιπολίτευση «εθνικοποιεί» ή, συχνά, «προσωποποιεί» ένα εξωγενές πρόβλημα που έχει μεγάλες διεθνείς διαστάσεις, και με αυτόν τον τρόπο δείχνει πόσο ρηχός και ευκαιριακός είναι ο λόγος της.
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά σε αυτό το πρόβλημα με ένα συγκροτημένο σχέδιο, που ξεδιπλώνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ανάλογα με την εξέλιξη αυτού του εξωγενούς προβλήματος.
Μόνο για το 2022, η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης -η οποία τροφοδοτεί την ακρίβεια- και τη στήριξη των εισοδημάτων πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Με τα δύο Fuel Passes, δόθηκε μία σημαντική επιδότηση στους οδηγούς, ενώ ήδη από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ένα πιο ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης και την οριζόντια επιδότηση 25 λεπτών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αγρότες και ευάλωτοι πολίτες έχουν ενισχυθεί με παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2023 προβλέπεται ισόποσο αποθεματικό για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την επικείμενη αύξηση των συντάξεων κτλ.
Και μία ακόμα παρέμβαση είναι το καλάθι του νοικοκυριού, με σκοπό τη συγκράτηση των αυξήσεων σε ένα βασικό καλάθι βασικών προϊόντων. Στον αντίποδα, τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Εύκολα συνθήματα και το ανεδαφικό πακέτο που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς διευκρινίσεις ως προς το σε ποιον θα πάει ο λογαριασμός. Θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Ενόψει και των εκλογών και της πρώτης αναμέτρησης που θα γίνει με την απλή αναλογική πόσο σας φοβίζει η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος»;
Από το καλοκαίρι του 2019, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε να διαχειριστεί μία σειρά από σοβαρές κρίσεις, από την πανδημία του κορωνοϊού και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέχρι τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το διεθνές κύμα ακρίβειας. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπίσει τις «ουρές» της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας, αλλά και να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η Κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δίπλα σε κάθε πολίτη, αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις και «χτίζοντας» σημαντική αξιοπιστία εντός και εκτός χώρας. Και, παράλληλα, με το μεταρρυθμιστικό της έργο έθεσε τα θεμέλια για διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, κάτι που είναι, άλλωστε, και το βασικό ζητούμενο.
Έτσι, η χώρα μας κατάφερε να απεμπλακεί από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, να παρουσιάσει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και να δείξει επιτέλους το εξωστρεφές της πρόσωπο. Παράλληλα, η Κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη αυτή την περίοδο των πολυκρίσεων, χωρίς ωστόσο να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά της.
Σε αυτό το σκηνικό, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο της Κυβέρνησης, γνωρίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα «χαλαρών» προσεγγίσεων και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα φανεί και στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίζει και στην επόμενη τετραετία.
Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί σε καθημερινή βάση. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο επί του πεδίου; Έχουν αντιληφθεί πλήρως οι εταίροι μας ποιος είναι αυτός που προκαλεί;
Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας απέχει παρασάγγας από τις αρχές της καλής γειτονίας, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Το είδαμε στον Έβρο, και όχι μόνο, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το είδαμε με τις διαθέσεις αμφισβήτησης στις θάλασσες της πατρίδας μας, αλλά και τις διαδοχικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας. Το ακούσαμε, και τα ακούμε, από τα χείλη του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, αλλά και πολλών αξιωματούχων.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση απαντά με μία συγκροτημένη, συνετή και συνεπή εξωτερική πολιτική που εδράζεται στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας, στην εδραίωση και σύσφιγξη ισχυρών διεθνών συμμαχιών, και την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας χωρίς υπεκφυγές, με παρρησία και -πάντα- με διάθεση συνεννόησης. Πολιτική που παράγει απτά αποτελέσματα, τόσο μεταξύ των εταίρων μας, όσο και εκτός.
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» (23.10.2022)
