Από τον Αλμυρό: Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821

Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821» παρέθεσε την Κυριακή 26 Μαρτίου, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αλμυρού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη» και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Σούρπης και Περιχώρων «Το Τσελιγκάτο», τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) κ. Γεώργιος Μουτσιανάς, ο δρ. Ιωάννης Τσιουρής και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση. Τον Δήμο Αλμυρού, την ΠΟΣΣ, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Σούρπης και Περιχώρων. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στον Αλμυρό, την επομένη της εθνικής μας επετείου της Παλιγγενεσίας, της Επανάστασης του 1821.

Φέτος συμπληρώνονται 202 χρόνια από το ξεκίνημα της Επανάστασης. Από τον αγώνα των ηρώων προγόνων μας για την εθνική μας ανεξαρτησία. Για την ελευθερία του γένους μας. Για τη δημιουργία και την πρόοδο της πατρίδας μας, της Ελλάδας μας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που σε αυτή την επέτειο, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και τους Σαρακατσαναίους που με τη δράση και τους αγώνες τους συνέβαλαν στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία.

Αυτή τη σημαντική συνεισφορά στο μεγάλο εθνικό αγώνα είναι που τιμά και αναδεικνύει το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα. Το βιβλίο με τίτλο
«Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821». Το βιβλίο με συγγραφέα τον κ. Ιωάννη Κουτσοκώστα, που έκανε σπουδαία δουλειά και μελέτη, για ακόμα μία φορά. Και το έργο αυτό αναδείχθηκε μέσα από την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Αλλά έγινε πραγματικότητα και το έχετε στα χέρια σας, διότι αυτή η εκδοτική πρωτοβουλία στηρίχθηκε απλόχερα από Δήμο Αλμυρού, αλλά και από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Έχουμε μία σπουδαία έκδοση αντάξια του περιεχομένου της. Και είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, μια και μιλάμε για τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία

Και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους διότι το αποτέλεσμα, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την παρουσίασή του, την εκτύπωσή του, είναι σπουδαίο. Ειλικρινείς ευχαριστίες, διότι έχουμε μία σπουδαία έκδοση αντάξια του περιεχομένου της. Και θα μου επιτρέψετε να πω –όσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι– ότι ήταν και είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, μια και μιλάμε για τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η ιστορία και η παράδοση των Σαρακατσαναίων είναι άλλωστε κάτι που με αγγίζει προσωπικά, καθώς συνδέεται με τις δικές μου οικογενειακές μνήμες. Από την πλευρά του πατέρα μου, προέρχομαι και εγώ από σαρακατσάνικη οικογένεια, με αναφορές και ρίζες στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Αλμυρού. Και έτσι όπως συμβαίνει συνήθως, όπου τα στοιχεία της παράδοσης περνούν από γενιά σε γενιά μέσα από την οικογένεια, μέσα δηλαδή από τις αφηγήσεις, τις εικόνες, τις αναφορές των μεγαλύτερων στους νεότερους, έτσι συνέβη και στη δική μου περίπτωση, στη δική μου οικογένεια. Μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα μου, την υπερηφάνεια του για τις ρίζες μας και την αγάπη του για την παράδοση των Σαρακατσαναίων, πέρασαν και σε εμάς, στην επόμενη γενιά, στοιχεία αυτής της παράδοσης, εικόνες, αξίες, αλλά και γνώση για τις οικογενειακές μας ρίζες. Είμαι σίγουρος ότι θα ήταν από τους πρώτους που θα κάθονταν και θα μελετούσε -με ιδιαίτερη προσήλωση- τις σελίδες του βιβλίου αυτού, και θα εστίαζε στο πλούσιο υλικό του. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή, αλλά και συγκίνηση, να προλογίσω και να πω λίγα λόγια για αυτή την έκδοση.


Το βιβλίο «Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821», απλά και καθαρά, αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά και παρακαταθήκη για την ιστορία και την παράδοση των Σαρακατσαναίων. Και όχι μόνο. Το βιβλίο προσφέρει μία σημαντική καταγραφή για τους κλέφτες, αρματολούς και αγωνιστές κατά την προεπαναστατική περίοδο, αλλά και κατά την περίοδο της Επανάστασης. Ρίχνει φως στον βίο και το έργο των ηρώων που δημιούργησαν τις πρώτες σπίθες που έγιναν η φλόγα του αγώνα και η φωτιά της λευτεριάς. Ρίχνει φως στους αγώνες εκείνων, των λίγων στην αρχή, που παρέμειναν αδέσμευτοι, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και που κράτησαν τα άρματα ζεστά. Ρίχνει φως στην πίστη και στις θυσίες εκείνων που ενέπνευσαν τους πολλούς και οδήγησαν στον μεγάλο εθνικό αγώνα – που για όλους τους μεγάλους των καιρών εκείνων φάνταζε αδιανόητος. Αδιανόητος, όχι για να πετύχει, αλλά ούτε καν να ξεκινήσει.

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην εποχή εκείνων των σπουδαίων αγώνων. Να μάθει για τη συμβολή και τη δράση των Σαρακατσαναίων αγωνιστών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως και ιστορίες και ιστορικά συμβάντα που τη συνοδεύουν. Και να ανακαλύψει τις προσωπικότητες, την καταγωγή, τους οικογενειακούς δεσμούς που τους ένωναν, την πορεία και την δράση των Σαρακατσαναίων κλεφτών, αρματολών και αγωνιστών.


Η καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων «σώζει» την ιστορία στο χρόνο και κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη. Και κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη, τιμούμε τους Σαρακατσάνους, που με τη δράση και τους αγώνες τους στα βουνά της πατρίδας μας, που με τον ανυπότακτο χαρακτήρα, με την αυταπάρνηση και τις θυσίες τους, όπως όλοι οι αγωνιστές της Επανάστασης, συνεισέφεραν στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Αγώνας και μόχθος για την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σήμερα, δύο αιώνες και πλέον μετά την Επανάσταση, η Ελλάδα μας είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας από τότε ακολουθήσει μία ιστορική πορεία με δυσκολίες, αλλά που συνεχίζει σταθερά την πορεία της προόδου και της ευημερίας. Πορεία μεγάλη και σπουδαία, αν αναλογιστεί κάποιος από που και πότε ξεκινήσαμε, αλλά και που έχουμε φτάσει και βρισκόμαστε τώρα. Πορεία, με σπουδαίους προγόνους σε όλη τη διάρκειά της μέχρι σήμερα. Πορεία που τα θεμέλιά της έθεσαν με τόλμη, σθένος και αγώνα οι πρόγονοί μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το βιβλίο, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο και την ιστορία μας. Να συναντήσουμε τους προγόνους μας. Να ανταμώσουμε με ήρωες στα βουνά μας. Να γνωρίσουμε το πάθος τους για τη λευτεριά.

Το να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να θυμόμαστε τους προγόνους μας και όσους αγωνίστηκαν, είναι τιμή και ευγνωμοσύνη. Αλλά είναι ταυτόχρονα και φάρος αρχών και αξιών για όλους μας. Είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές. Και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως είναι και το βιβλίο για τους αγώνες των Σαρακατσαναίων, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο και την ιστορία μας. Να συναντήσουμε τους προγόνους μας. Να ανταμώσουμε με ήρωες στα βουνά μας. Να γνωρίσουμε το πάθος τους για τη λευτεριά. Να αναγνωρίσουμε τις θυσίες τους για την εθνική ανεξαρτησία. Και να τους τιμήσουμε, να τους τιμούμε συνεχώς, γιατί χωρίς αυτούς δεν ξέρω αν θα ήμασταν εδώ σήμερα, ως χώρα, ως πατρίδα, ως έθνος».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: