Ενισχύσεις περίπου 3 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς μήλων και κάστανων στη Μαγνησία

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Το σχήμα είχε διαμορφωθεί σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από την ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριου Σκάλκου, της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι εν λόγω καλλιέργειες επλήγησαν ιδιαίτερα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Το πρόβλημα επιτάθηκε, μάλιστα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την υπονόμευση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές. Έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράφτηκε από τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη η υπ’ αρ. 516/100039/31.03.2023 κοινή υπουργική απόφαση για την εκταμίευση της ενίσχυσης προς τους παραγωγούς.

Για το εν λόγω ζήτημα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε τις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Πηλίου και είχε σχετικές ανοικτές συσκέψεις και συζητήσεις, ενώ όλη αυτή την περίοδο είναι σε επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες της ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω και εγώ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ειδικό σχήμα στήριξης παραγωγών συγκεκριμένων κατηγοριών καλλιεργειών. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καλλιέργειες μήλων και κάστανων, που αφορούν και τη Μαγνησία και δη την περιοχή του Πηλίου. Καλλιέργειες με απώλειες την περασμένη περίοδο. Καλλιέργειες τις οποίες επισκέφθηκα και για τις οποίες είχαμε εκτενείς συσκέψεις, αλλά και συνεργασία.

Όσον αφορά ειδικότερα την ενίσχυση, εκτιμάται να διατεθεί για τους παραγωγούς μήλων της περιοχής μας στήριξη συνολικού ύψους 2,25 εκατ. ευρώ (250 ευρώ ανά στρέμμα), ενώ οι παραγωγοί κάστανων της Μαγνησίας θα λάβουν συνολικά 750.000 ευρώ (150 ευρώ ανά στρέμμα). Πρόκειται για πόρους που προέρχονται από αυτούς σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται έμπρακτα η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής αλλά και της κλιματικής κρίσης. Αγρότες και της Μαγνησίας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη στενή συνεργασία για τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές»
.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: