Συνέντευξη στον «Ταχυδρόμο» (23.04.2023)

Τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα και θα δώσουν μία σαφή εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία εκφράζει σε συνέντευξη του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ Τριαντόπουλος αναφέρεται στα κυβερνητικά πεπραγμένα στον νομό δίνει στίγμα για την επόμενη μέρα και αναφέρεται στο προσωπικό του όραμα ως υποψηφίου βουλευτή στη Μαγνησία Επίσης κάνει μνεία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις φυσικές καταστροφές, με βάση τα ζητήματα που ο ίδιος κλήθηκε να διαχειριστεί.

Τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές, ποιο θα λέγατε ότι είναι το αποτύπωμα της Κυβέρνησης στη Μαγνησία; Τι έχει γίνει την τελευταία τετραετία στην περιοχή;
Η πολιτική της Κυβέρνησης για τη Μαγνησία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας και έχει ουσία, περιεχόμενο, αλλά και αποτέλεσμα. Ας δούμε λίγο εκ του αποτελέσματος τι έχει γίνει ως τώρα, συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις και τα έργα.
Ειδικότερα, εάν συνυπολογιστούν, κατά την τετραετία, οι επιπρόσθετες -πέραν των τακτικών- χρηματοδοτήσεις για την περιοχή μας από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, οι πόροι ύψους 317 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στη Μαγνησία από τα μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία, τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τις αποζημιώσεις στον πρωτογενή τομέα, τα μέτρα στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές, τα μέτρα για την άμβλυνση των παραγόντων που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση, αλλά και η ελάφρυνση από τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ, τότε το ποσό διαμορφώνεται, πλέον, κοντά στο 1 δισ. ευρώ προς τη Μαγνησία.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα άθροισμα επιπρόσθετων των τακτικών πόρων για τη Μαγνησία που απέχει μακράν από αντίστοιχα του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσοχή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την περιοχή, τις ανάγκες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ενώ, παράλληλα με τους πόρους αυτούς, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κομβικές και δομικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, και τη διαμόρφωση προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Μία βασική πολιτική που πρόκειται να προωθηθεί περαιτέρω κατά την επόμενη τετραετία είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού ώστε να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας.

Ποια θέση έχει η Μαγνησία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί για δεύτερη θητεία;
Όπως διαπιστώνετε, το πρόσημο είναι ήδη εξαιρετικά θετικό – και θα διατηρηθεί και κατά τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μία βασική πολιτική που πρόκειται να προωθηθεί περαιτέρω κατά την επόμενη τετραετία είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού ώστε να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας.
Είναι ένα όραμα στο οποίο πιστεύω ακράδαντα και που έχω συνεισφέρει στην πραγματοποίησή του ήδη από τη θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής – σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες, ώστε το λιμάνι του Βόλου, η εθνική οδός, το διευρυμένο και εκσυγχρονισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι βιομηχανικές περιοχές Βόλου, Βελεστίνου και Αλμυρού, το υπό μελέτη εμπορευματικό κέντρο στο Αερινό, η υπό μελέτη βιο-οικονομική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο και, φυσικά, το πολιτικό αεροδρόμιο να συνδέονται μεταξύ τους και να αξιοποιούνται συνδυαστικά και ολιστικά.
Αυτό θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.
Θέσεις εργασίας που θα ενθαρρύνουν τους νέους να μείνουν στον τόπο μας και θα τους βοηθήσει να προκόψουν εδώ.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε Θεσσαλία να θωρακιστεί απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;
Η Μεσόγειος αποτελεί hotspot της κλιματικής κρίσης, επομένως η χώρα μας επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα νέα, δυσμενή κλιματικά μοτίβα. Η Θεσσαλία, δυστυχώς, είναι από τις περιοχές της πατρίδας μας που δέχονται πιο συχνά αυτή την πίεση. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι ο «Ιανός», ένας μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία – συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας.
Τότε, ενώ ήμουν Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, ο Πρωθυπουργός μού έκανε την τιμή να μου αναθέσει τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης. Αρχής γενομένης από τότε, η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε και υλοποιεί μία πολυεπίπεδη δέσμη μέτρων που έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ για όλες τις πληγείσες περιοχές. Από αυτό το ποσό, η δημοσιονομική επίπτωση μόνο για τη Θεσσαλία φτάνει τα 524 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τη στήριξη προς τους πληγέντες (όπου μεταξύ άλλων διευρύναμε την περίμετρο των δικαιούχων, αυξήσαμε τα ποσά αποζημίωσης και επιταχύναμε τις πληρωμές), ένα μεγάλο ποσό διατέθηκε για μέτρα αποκατάστασης ζημιών και βελτίωσης υποδομών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες υποδομές θα έχουν τις προδιαγραφές ανθεκτικότητας που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή, δώσαμε έμφαση σε έργα που μένουν και πιάνει τόπο η έκτακτη χρηματοδότηση προς την περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί θετικά στο έργο σας κατά τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τον «Ιανό». Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, σας επέλεξε ως Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για να τρέξουν τα μέτρα στις πληγείσες περιοχές. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπιστοσύνη;
Ο Πρωθυπουργός περιβάλλει με εμπιστοσύνη όλους τους συνεργάτες του στην Κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει να εδραιώσει μία κουλτούρα συνεργασίας, τα οφέλη της οποίας γίνονται ορατά στους πολίτες. Φυσικά αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.
Καθώς και η στήριξη του κατά τις επισκέψεις στο πεδίο, σε περιοχές που επλήγησαν από κάποια φυσική καταστροφή και που κληθήκαμε ως Κυβέρνηση να τις βοηθήσουμε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Θετικό αποτέλεσμα ενός έργου που ο ίδιος παρακολουθούσε και παρακολουθεί στενά. Είναι ευθύνη και κίνητρο, ώστε να συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό της πατρίδας και του τόπου μας.
Θεωρώ ιδιαίτερο προνόμιο που εργάστηκα και εγώ σε αυτή την Κυβέρνηση, βάζοντας το δικό μου λιθαράκι στην ανάταση της χώρας μας, έπειτα από μία τετραετία παλινωδιών της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Είστε υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας στις ερχόμενες εκλογές. Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε στο πολιτικό γίγνεσθαι;
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική. Είχα ένα ξεκάθαρο όραμα για τη Μαγνησία και μία τεχνοκρατική προσέγγιση την οποία «έχτισα» κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας και την οποία ήμουν έτοιμος να αξιοποιήσω για την υλοποίηση αυτού του οράματος.
Σε αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω σε δύο κυβερνητικά πόστα, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, που με βοήθησαν να αποκτήσω ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία σε κρίσιμα πεδία πολιτικής. Αλλά και να παράγω έργο. Έργο για τη χώρα. Έργο και για τον τόπο μου, τη Μαγνησία.
Για αυτό τον λόγο, και σε συνέχεια της τιμητικής απόφασης του Πρωθυπουργού να είμαι υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, διεκδικώ την ψήφο-στήριξη των συμπατριωτών μου για να συνεχίσω να εργάζομαι για την πατρίδα, για τον τόπο μου, για τη γενιά μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Και απευθύνω, μάλιστα, ένα ιδιαίτερο κάλεσμα στη νέα γενιά, καθώς αυτή είναι το μέλλον του τόπου και αυτή είναι ο μακροπρόθεσμος αποδέκτης των πολιτικών μας.
Σε αυτή την τετραετία κάναμε πολλά. Στη δεύτερη τετραετία μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσουμε το έργο μας και την ίδια στιγμή θα ξεδιπλώνονται τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών μας. Θα συνεχίσουμε σταθερά και ακόμα πιο τολμηρά, πορευόμενοι μπροστά.

Οι κρίσεις συνεχίζονται, επομένως αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση που θα έχει την ευελιξία και τη βούληση να λαμβάνει γρήγορα και συντονισμένα τις αποφάσεις που πρέπει, για το καλό της πατρίδας.

Υποστηρίζετε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές. Πόσο εφικτό είναι και πόσο εύκολο είναι να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ άλλων κομμάτων και της ΝΔ για μία κυβέρνηση συνεργασίας;
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η Νέα Δημοκρατία αναζητά μία ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσει μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτό έγινε και το 2019 και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε μία ευρεία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία – και μάλιστα σε πείσμα της περιόδου πολυκρίσεων που βιώσαμε, από την προσφυγική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι κρίσεις συνεχίζονται, επομένως αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση που θα έχει την ευελιξία και τη βούληση να λαμβάνει γρήγορα και συντονισμένα τις αποφάσεις που πρέπει, για το καλό της πατρίδας. Σε ταραγμένα διεθνή νερά, θες σταθερό τιμόνι, ξεκάθαρο προσανατολισμό και αμεσότητα ως προς τις αποφάσεις, με ευθύνη έναντι του συμφέροντος των πολιτών και της πατρίδας μας.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν είχαμε μία Κυβέρνηση συνασπισμού που δεν θα μπορούσε να αποφασίσει τι να κάνει στον Έβρο, όταν η Τουρκία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως υβριδικό εργαλείο αποσταθεροποίησης.
Θεωρούμε ότι και οι πολίτες συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς, θα κάνουν τις συγκρίσεις του, θα δουν τα αποτελέσματα και θα δώσουν μία σαφή εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος», την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: