Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών με 3,7 εκατ. ευρώ

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του διευρυμένου πλέγματος μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο της υλοποίησης μίας στοχευμένης δέσμης παρεμβάσεων για τους παραγωγικούς κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις φωτιές, όπως αυτός των ρητινοκαλλιεργητών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ προς τους ρητινοκαλλιεργητές.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την άμεση στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών που απώλεσαν το εισόδημά τους από τη δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής για τα επόμενα έτη, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τα πευκοδάση στις περιοχές της Β. Εύβοιας, των Μεγάρων και της Κορινθίας.
Ειδικότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2021 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων ρητινεργατών 2021 – Δικαιολογητικά και Διαδικασία πληρωμής» (ΦΕΚ Β’ 5539/29.11.2021), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια των δικαιούχων και ο τρόπος πληρωμής. Ως δικαιούχοι ρητινεργάτες ορίζονται όσοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση για το 2020 και ρητίνευαν εντός των περιοχών που, δυστυχώς, επλήγησαν από την πυρκαγιά. Το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης έχει προϋπολογιστεί στα 3,7 εκατ. ευρώ.
Οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της γνώριμης διαδικασίας κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους στις οικείες δασικές υπηρεσίες, όπως έγινε και με την οικονομική ενίσχυση έτους 2020. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκινά άμεσα, καθώς στόχος είναι οι πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «[…] ένα ακόμα από τα μέτρα του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ενεργή συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, ώστε οι ρητινοκαλλιεργητές, μετά την τακτική ενίσχυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, να λάβουν άμεσα και την έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών για την ανάπτυξη του δάσους, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Κυβέρνηση συνεχίζει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, υλοποιώντας ό,τι έχει ανακοινώσει, από την πρώτη στιγμή, για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: