Η Βόρεια Εύβοια ήταν η πρώτη πρόκληση για σας και η αγωνία είναι ακόμα μεγάλη στην περιοχή ενόψει και του χειμώνα που οσονούπω θα αρχίσει να δείχνει τα δόντια του. Πού βρισκόμαστε στο θέμα αυτό;
Πριν την ανάληψη της διαχείρισης της αποκατάστασης και στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, είχαμε καταφέρει να διαχειριστούμε φυσικές καταστροφές, όπως η θεομηνία «Ιανός» και ο σεισμός στη Σάμο, με τρόπο και ταχύτητες που απέχουν από καταστάσεις και περιπτώσεις του παρελθόντος.
Σίγουρα, όμως, οι περιπτώσεις των πυρόπληκτων περιοχών και, δη, αυτή της Β. Εύβοιας, αποτελούν μία πρόκληση, καθώς παράλληλα με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης έπρεπε με μεγάλη ταχύτητα να προχωρήσουμε τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Έργα, υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις δασικές υπηρεσίες, για να προστατευθούν οι πυρόπληκτες περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα και να διατηρηθούν τα εδάφη προκειμένου να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους.
Μέσα σε λίγες ημέρες, και σε μεγάλη απόκλιση από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, προχώρησαν οι μελέτες, ξεκίνησαν τα έργα και συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό στη Β. Εύβοια, αλλά και στις άλλες περιοχές.
Το αποτέλεσμα είναι από τις πρώτες εβδομάδες να βρίσκονται στις δασικές περιοχές εκατοντάδες δασεργάτες, μέλη δασικών συνεταιρισμών, εργάζονται εντατικά σε έργα σε όλες τις λεκάνες απορροής, τα οποία στο σύνολό τους ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ για τη Β. Εύβοια.
Έργα που συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ανά περιοχή, με εντατικούς ρυθμούς.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται και σε δομικά αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να διευθετηθούν παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής που δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές, ενώ δρομολογείται και η ένταξη πιστώσεων χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Β. Εύβοιας.
Επίσης, η Κυβέρνηση έχει διαθέσει σε Περιφέρεια και στους δύο δήμους της Β. Εύβοιας 13,4 εκατ. ευρώ για άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και για καθαρισμούς, ενώ έχουν χορηγηθεί και στους τοπικούς συνεταιρισμούς 0,65 εκατ. ευρώ για τους καθαρισμούς των παρόδιων περιοχών.
Η στήριξη, φυσικά, ήταν άμεση και προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, καθώς μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν διατεθεί 12 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες της περιοχής-, ενώ, καθώς προχωρά η διαδικασία των διασταυρώσεων και ελέγχων, θα προχωρήσουν και άλλες πληρωμές προς τους δικαιούχους.
Πρόκειται για μία στήριξη που είναι πολυδιάστατη και έχει και έντονη κλαδική στόχευση, καθώς έχουν δρομολογηθεί πακέτα ενίσχυσης των ρητινοκαλλιεργητών, των μελισσοκόμων, των κτηνοτρόφων, των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το έργο μας στην περιοχή, με τακτική παρουσία στο πεδίο και με στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Και όσο εργαζόμαστε εντατικά, τόσο πιο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε.
Οι περιπτώσεις των πυρόπληκτων περιοχών και, δη, αυτή της Β. Εύβοιας, αποτελούν μία πρόκληση, καθώς παράλληλα με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης έπρεπε με μεγάλη ταχύτητα να προχωρήσουμε τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα
Σε τι κατάσταση είμαστε σε σχέση με την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου; Πόσο έχουν προχωρήσει τα μέτρα για τη στήριξή τους;
Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού στο Ηράκλειο, βρεθήκαμε στο πεδίο με τον Πρωθυπουργό και ανακοινώσαμε δέσμη δώδεκα μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
Μέτρα τα οποία υλοποιούνται και στην περίπτωση της Κρήτης με εντατικούς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Μέτρα, όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες.
Παράλληλα, όμως, άνοιξε άμεσα η πλατφόρμα arogi.gov.gr, στην οποία οι δικαιούχοι υπέβαλαν την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχείρησης, καθώς και αποζημίωση για οικοσκευή.
Ήδη, μέσα από έξι κύκλους καταβολής, έχουν χορηγηθεί 36,5 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 4.000 πολίτες.
Βέβαια, θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι προκειμένου να λάβουν πρώτη αρωγή όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές, σε συνέχεια διασταυρώσεων και ελέγχων, καθώς σε ορισμένες περίπτωσεις οι αιτήσεις αποκλίνουν από την εικόνα των αυτοψιών.
Ως προς τη στεγαστική συνδρομή, το σύνολό της εκτιμάται σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και η διαδικασία επιχορήγησης των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση που πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες δήμους και την Περιφέρεια, για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, τη διαμόρφωση συνθηκών φιλοξενίας των σεισμόπληκτων σε οικίσκους, την προώθηση των κατεδαφίσεων, καθώς και τη σίτιση και φιλοξενία των δικαιούχων – με σημαντική τη συνεισφορά και των ιδιωτών ως προς το τελευταίο.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΚΤΥΠ έχουν διαθέσει λυόμενες σχολικές αίθουσες και οικίσκους, αλλά και επισκεύασε ήδη δύο σχετικά συγκροτήματα, με τον προϋπολογισμό του σχετικού προγράμματος να ανέρχεται περί τα 3,9 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολόγησε τη διάθεση 124 οικίσκων συνολικού κόστους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες δύναται να προχωρήσει και σε νέο διαγωνισμό.
Ήδη έχουν στηθεί και λειτουργούν οι πρώτοι οικισμοί. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή μας σε έναν από αυτούς προ ημερών, η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική από συμπολίτες μας που βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Ήταν μια υποδοχή που μας γέμισε αισιοδοξία ότι, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, θα το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.
Έτσι, συνεχίζουμε το ίδιο εντατικά.
Η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με σειρά μεγάλων φυσικών καταστροφών στα δυο χρόνια που είστε στην εξουσία. Έχει δεχθεί όμως και κριτική για καθυστερήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;
Το ζήτημα της διαχείρισης της επόμενης ημέρας από μία φυσική καταστροφή δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Και αυτό γιατί θα έπρεπε να αξιοποιούμε τον χρόνο μας στο πώς να επιλύσουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές λόγω ενός ακραίου καιρικού φαινομένου ή ενός σεισμού και όχι να τον σπαταλάμε συζητώντας πράγματα που αρκετές φορές βασίζονται και σε fake news.
Δυστυχώς, όμως, δεν το βλέπουν όλοι έτσι.
Αντιθέτως, σπεύδουν να εργαλειοποιήσουν πολιτικά τις δυσκολίες των συμπολιτών μας για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Είναι, όμως, μία μικροπολιτική τακτική η οποία καταρρίπτεται μέσα στην κοινωνία και μέσα από το έργο, καθώς, απλά, όλα τα μέτρα και τα εργαλεία που ενεργοποιούνται, αλλά και η επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, έχουν θεσμοθετηθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πριν δεν υπήρχαν όλα αυτά.
Τα προηγούμενα δεδομένα, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν διαμορφώσει την πεποίθηση στην κοινωνία ότι όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν ασχολείται κανείς με την περιοχή που επλήγη από μία φυσική καταστροφή.
Και ήταν εύλογη αυτή η αγωνία στους πολίτες.
Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά για το τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών, υπέγραψα το 2020 απόφαση επιχορήγησης πληττόμενων επιχειρήσεων από φυσική καταστροφή του 2015.
Αυτό έχει αλλάξει, αλλάζει και σε κάθε βήμα βελτιώνεται και γίνεται όλο και καλύτερο, με έμφαση στον διττό στόχο, η στήριξη να φτάσει άμεσα και δίκαια στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Σε κάθε φυσική καταστροφή, εργαζόμαστε για να διαψεύσουμε αυτή την αγωνία των πολιτών.
Και το πετυχαίνουμε, με έργο και συχνή παρουσία στο πεδίο.
Είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την κοινωνία και τους πολίτες.
Το ζήτημα της διαχείρισης της επόμενης ημέρας από μία φυσική καταστροφή δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις
Πόσο θωρακισμένοι είμαστε ενόψει του χειμώνα και πόσο αντέχει η οικονομία άλλο ένα χτύπημα ανάλογο με τις φωτιές του καλοκαιριού, τον Ιανό, ή έναν σεισμό όπως αυτόν της Κρήτης;
Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης, κάτι που πιστοποιείται και από τους διεθνείς οργανισμούς.
Μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του εδάφους που έχασε το 2020 εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται όχι μόνο να αποκατασταθεί το επίπεδο του ΑΕΠ του 2019, αλλά και να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία περιορίζεται.
Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει άμεσα και με επάρκεια δυσκολίες και κρίσεις με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Όπως έκανε και μέχρι τώρα, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Άλλωστε, έχει θέσει, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ένα εθνικό σχέδιο το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, «πράσινης», ανάπτυξης για όλες και όλους.
Ο δεύτερος αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.
Ο τρίτος επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, δηλαδή στη στήριξη και την αποκατάσταση μίας πληττόμενης περιοχής.
Ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που δυστυχώς αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα που έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα.
Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό; Τι ανταπόκριση υπάρχει και ποιες περιοχές αφορά;
Όπως ανέφερα και πριν, μέλημά μας είναι να βελτιώνουμε σε κάθε βήμα, σε κάθε φυσική καταστροφή, τα εργαλεία και τα μέτρα για τη στήριξη των συμπολιτών μας.
Έτσι, δημιουργήσαμε την ενιαία πλατφόρμα το καλοκαίρι, ώστε να λάβουν άμεσα η συμπολίτες μας από τις πυρόπληκτες περιοχές μία πρώτη αρωγή έναντι στης στεγαστικής συνδρομής, έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και την αποζημίωση για την οικοσκευή.
Στη συνέχεια, εντάξαμε στην πλατφόρμα και τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας από την Κρήτη, ενώ προχωρά σχετική διάταξη για να ενταχθούν και οι σεισμόπληκτοι της Β. Θεσσαλίας και της Σάμου όσον αφορά τη στεγαστική συνδρομή.
Μέχρι τώρα, έχουν χορηγηθεί 41,4 εκατ. ευρώ σε 8.872 πυρόπληκτους συμπολίτες μας, ενώ στην περίπτωση της Κρήτης, έχουν ήδη χορηγηθεί 36,5 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 4.000 πολίτες.
Φυσικά, από την πρώτη στιγμή εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ της ροής των αιτήσεων και των πραγματικών δεδομένων από τις αυτοψίες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου όπου κρίθηκε απαραίτητο, για να διασφαλιστεί ότι η στήριξη θα πάει σε όσους τη δικαιούνται και την έχουν πραγματικά ανάγκη.
Και μετά από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους συνεχίζονται οι πληρωμές, ενώ όπου απαιτηθεί θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Μέλημά μας είναι να βελτιώνουμε σε κάθε βήμα, σε κάθε φυσική καταστροφή, τα εργαλεία και τα μέτρα για τη στήριξη των συμπολιτών μας
Είστε σε μια θέση που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανακούφιση των συμπολιτών μας από φυσικές καταστροφές. Αντικρίζετε όμως και πολύ πόνο. Πόσο σας επηρεάζει αυτό;
Οι δυσκολίες και ο πόνος των συμπολιτών μας μετά από μία φυσική καταστροφή είναι η κινητήρια δύναμη για να εργαστούμε εντατικά, ώστε την αγωνία τους να την μετατρέψουμε σε ελπίδα.
Άμεσα, λοιπόν, ο πόνος των συμπολιτών μας μεταφράζεται σε δικό μας άγχος να ανταποκριθούμε άμεσα, να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, να συντονίσουμε υπουργεία και οργανισμούς και να λύσουμε προβλήματα, τα οποία συχνά έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες.
Πρόκειται για ένα δημιουργικό άγχος που μετατρέπεται σε εντατική εργασία -χωρίς να χάνει ρυθμό- και παρουσία στο πεδίο, μαζί με τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Και συνεχίζουμε μέχρι να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Άλλωστε, η αποκατάσταση από μία φυσική καταστροφή δεν είναι κάτι που τελειώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι κατοστάρι.
Είναι ένας μαραθώνιος που πρέπει να τρέχεις με εντατικό ρυθμό και να εξασφαλίσεις να φτάσουν όλοι στον τερματισμό.
Ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία έχει ανεβάσει τους τόνους σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Πιστεύετε ότι έχετε ανταποκριθεί ή έχουν γίνει λάθη;
Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και πορεύεται σταθερά με ορίζοντα τετραετίας, η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις, με καθοριστική αυτή της πανδημίας που έχει χτυπήσει ολόκληρη την υφήλιο κατά την τελευταία διετία.
Μία πανδημία που άλλαξε, παγκοσμίως, όλα τα δεδομένα, τον τρόπο ζωής μας, την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την ίδια τη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης, όπως είχε εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Μία πανδημία που είναι εδώ, είναι επίμονη και εμπεριέχει και αρκετές δόσεις αβεβαιότητας ως προς το σημείο που η παγκόσμια κοινότητα θα απεγκλωβιστεί από αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με σύγχρονες και άμεσες διαδικασίες προωθεί τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, συνοδεύοντας την προσπάθεια αυτή με μέτρα και περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας.
Και, φυσικά, έχει προσαρμόσει το εθνικό σύστημα υγείας στα πιεστικά δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις φάσεις έξαρσης.
Μία τέτοια φάση έξαρσης είναι και η τρέχουσα, με κομβικό στοιχείο αυτής, τα χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε επίπεδα εμβολιασμού, αφού είναι οι περιπτώσεις ανεμβολίαστων συμπολιτών μας αυτές που δημιουργούν αυτή την πιεστική κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Κάτι που αρχίζει να αλλάζει, σε συνέχεια τόσο των αποτελεσμάτων, δυστυχώς, της ίδιας της έξαρσης, όσο, φυσικά, και των μέτρων της Κυβέρνησης.
Ήδη τον τελευταίο μήνα 540.000 πολίτες δρομολόγησαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και για την τρίτη δόση.
Και πρέπει να γίνουν και άλλοι, άμεσα.
Συνεπώς, σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο η Κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή, με καλύτερες επιδόσεις από τα μέσα ευρωπαϊκά δεδομένα αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, και εργάζεται για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία χωρίς να «κλείσει» η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με σύγχρονες και άμεσες διαδικασίες προωθεί τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, συνοδεύοντας την προσπάθεια αυτή με μέτρα και περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας
Έχετε σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχετε αναλάβει ανάλογες κυβερνητικές θέσεις. Εκτιμάτε ότι το εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα; Ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα αντέξει, μετά και τις ανατιμήσεις;
Ένα από τα δομικά ζητήματα του εγχώριου παραγωγικού μας μοντέλου, ήταν η αδύναμη εξωστρέφεια, η οποία -στο σκέλος που της αναλογούσε- τροφοδοτούσε το πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων τη χώρα μας.
Συνεπώς, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την τροχοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Πρόκειται για μία οικονομική πολιτική που εδράζεται, παρά τις πιεστικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να δημιουργηθούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά και απτά, στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας, στο κόστος δανεισμού και σε μία σειρά από άλλους μακροοικονομικούς και ποιοτικούς δείκτες.
Βέβαια, παράλληλα με την πανδημία, η ελληνική οικονομία επηρεάζεται και από την άνοδο των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Κυβέρνηση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τον οικονομικό προϋπολογισμό που επηρεάζεται από αυτές τις ανατιμήσεις.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα οικονομικά πιο ευαίσθητα νοικοκυριά, όπως αυτά των χαμηλοσυνταξιούχων, των συμπολιτών μας με αναπηρία και των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία και ενισχύονται περαιτέρω στο τέλος του έτους, όπως έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση.
* Η συνέντευξη στην κ. Γεωργία Σκιτζή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Political», στις 02.12.2021. Περισσότερα εδώ.