Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία που πραγματοποίησε στη Βόρεια Εύβοια, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις εργασίας με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στην περιοχή.
Η δέσμη μέτρων αφορά τους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας (Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού), οι οποίοι επλήγησαν σφόδρα από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, και συμπεριλαμβάνει την οριζόντια στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη στοχευμένη ενίσχυση παραγωγικών κλάδων που χτυπήθηκαν περισσότερο, αλλά και έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές σε δίκτυα και μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Ειδικότερα, έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα -και σε συνεργασία με την Περιφέρεια- εντάχθηκαν πιστώσεις χρηματοδότησης ύψους 38 εκατ. ευρώ για τους δύο Δήμους, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών.

Επιπρόσθετα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις δασικές περιοχές, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συμμετοχή των δασικών συνεταιρισμών στις εργασίες. Το συνολικό μέγεθος των έργων που έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στην περιοχή εργάζονται εντατικά 34 δασικοί συνεταιρισμοί με περίπου 600 δασεργάτες και μεγάλο μέρος των αντιδιαβρωτικών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από τις πρώτες εβδομάδες, δε, προωθήθηκαν τα έργα καθαρισμού των παρόδιων περιοχών από τους τοπικούς δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι και έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 0,65 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών και την υλοποίηση παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί -μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης- έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Β. Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από 13 γύρους πιστώσεων έως τώρα, έχουν διατεθεί στους δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ. Καθώς προχωρά η διαδικασία των διασταυρώσεων και ελέγχων, θα προχωρήσουν και άλλες πληρωμές προς τους δικαιούχους.
Παράλληλα, η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ανέλθει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (το υψηλότερο ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις). Ήδη, μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκδήλωση της καταστροφής -με πρωτοφανή ταχύτητα για τέτοιου είδους περιπτώσεις-, εκδόθηκε η πρώτη υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση 53 επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας με 1,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προωθούνται και υλοποιούνται μέτρα, όπως η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στους δύο δήμους της Β. Εύβοιας (ήδη τροποποιήθηκαν οι σχετικές αποφάσεις), καθώς και η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ. Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έχει, δε, αρχίσει να υλοποιείται το ειδικό καθεστώς για την κάλυψη των άμεσων και έμμεσων απωλειών σε επιχειρήσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι δικαιούχοι μπορούν έως τις 14 Ιανουαρίου 2022 να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ ασχέτως κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ), με αποτέλεσμα, μαζί με τις επιχειρήσεις, να μπορούν στην πλατφόρμα να υποβάλουν αίτημα -εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια- και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ως επιχειρήσεις που είναι.
Προς την ίδια κατεύθυνση, προχωρούν και τα πακέτα μέτρων προς συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, (α) υλοποιείται το διευρυμένο -με ορίζοντα δεκαπενταετίας- πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, το οποίο, παράλληλα με τη φετινή έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει και ένα επταετές πρόγραμμα απασχόλησης με προϋπολογισμό κοντά στα 63 εκατ. ευρώ, (β) υλοποιείται ένα ολιστικό πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, (γ) υλοποιείται -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- η στήριξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, και (δ) υλοποιείται στοχευμένο πακέτο δράσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο.
Η Κυβέρνηση, συνεπώς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των κρατικών φορέων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, έχει θέσει σε εφαρμογή και υλοποιεί από την πρώτη στιγμή ένα πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, το οποίο ήδη, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διαθέσεις, πιστώσεις και εντάξεις, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πακέτο, το ύψος του οποίου θα αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω, όσο προχωρά η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές και τα δάση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και με δραστηριοποίηση στο πεδίο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: