Πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων της Β. Εύβοιας – 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, η καταβολή οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας, σε συνέχεια της θέσπισης του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ειδικότερα, πιστώνονται 3.467.069,03 ευρώ σε 672 επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Πιστώθηκαν σήμερα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η πρώτη καταβολή πραγματοποιείται μόλις 12 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων, η οποία συνεχίζεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, συνεχίζουν εξίσου εντατικά την προσπάθεια στήριξης της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας στη Βόρεια Εύβοια. Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η τροποποίηση της σχετικής κανονιστικής πράξης, ώστε (α) το κατώτατο όριο επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων -ως προς τη συγκριτική μείωση τζίρου- να μειωθεί στο 25% και (β) οι επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2021 στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν το κατώτατο επίπεδο ενίσχυσης. Έτσι, και άλλες επιχειρήσεις, εξαντλώντας τα περιθώρια τροποποίησης, θα μπορέσουν να ενταχθούν στο καθεστώς και να λάβουν την εν λόγω ενίσχυση».
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το οποίο θα τροποποιηθεί τις επόμενες ημέρες σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις, δικαιούχοι του ειδικού καθεστώτος στήριξης είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ – ΦΕΚ Β΄ 5712/09.12.2021), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ υποκείμενες σε ΦΠΑ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών». Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, επίσης, να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ΚΥΑ. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων ΦΠA, κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ. Ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το γ’ τρίμηνο του 2019 ή, εφόσον ο κύκλος εργασιών αυτός είναι μηδενικός, ο κύκλος εργασιών του γ’ τριμήνου του 2020 ή, εφόσον και αυτός είναι μηδενικός, ο κύκλος εργασιών του β’ τριμήνου του 2021. Επίσης, σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει κάνει έναρξη εργασιών εντός του έτους 2019 και ο κύκλος εργασιών του τρίτου τριμήνου 2019 είναι μικρότερος του κύκλου εργασιών του τρίτου τριμήνου 2020, τότε ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του τρίτου τριμήνου 2020. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί με τυποποιημένο τρόπο και θα εξαρτάται από τη διαφορά του κύκλου εργασιών αναφοράς και του κύκλου εργασιών του γ’ τριμήνου 2021, ανάλογα και με την ποσοστιαία διαφορά εκροών-εισροών. Ως ανώτατο ύψος ενίσχυσης έχει τεθεί το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ ως ελάχιστο ύψος τέθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ, τηρουμένων και των ορίων σώρευσης που τίθενται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 14 Ιανουαρίου 2022 αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.
Τέλος, σημειώνεται πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης της σχετικής Απόφασης, θα επικαιροποιηθεί η πλατφόρμα, ώστε να δέχεται ως δικαιούχους και τις επιπλέον επιχειρήσεις, και θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: