Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους-θύματα του Ολοκαυτώματος: Χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στο πλαίσιο της επιτυχημένης κεντρικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας της Ι.Μ. Δημητριάδος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, τιμώντας τους Εβραίους που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος και αναδεικνύοντας τη σημασία της μνήμης, ώστε να μην γραφτούν ποτέ ξανά τέτοιες σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και -στη χώρα μας- η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μας καλούν -κάθε χρόνο- στο χρέος της μνήμης. Της μνήμης και της τιμής των θυμάτων του Ολοκαυτώματος – ανάμεσά τους και των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ναζισμού και του φασισμού. Θύματα της φρίκης και του μίσους.

Μνήμη που είναι χρέος όλων μας να τη διαφυλάξουμε: για όσους έζησαν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και χάθηκαν άδικα, για τους Έλληνες Εβραίους και για τις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα – μία από αυτές, και εδώ, στον Βόλο.

Μνήμη που αποτελεί υπενθύμιση και για την ίδια την Ιστορία. Υπενθύμιση για τα εγκλήματα, τη θηριωδία στην οποία οδηγήθηκε η ανθρωπότητα στην τόσο πρόσφατη ιστορία της. Με θύματα, ανάμεσά τους, και τους Έλληνες Εβραίους.

Μία υπενθύμιση για τις δυνάμεις που οδήγησαν και οργάνωσαν το έγκλημα του Ολοκαυτώματος εναντίων των Εβραίων. Τις δυνάμεις του ναζισμού, του ολοκληρωτισμού και του αντισημιτισμού. Που ώθησαν την Ευρώπη και τον κόσμο σε τόσο σκοτεινές στιγμές και εποχές.

Είναι μία υπενθύμιση ταυτόχρονα ότι όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ότι χρέος μας είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Αλλά και η μεταλαμπάδευσή της στις νέες γενιές, ώστε να γνωρίζουν. Διότι με το πέρασμα των χρόνων, αυτό το καθήκον γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.

Είναι μία υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί το πού μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα ο πόλεμος, η βία και ο ρατσισμός. Ότι η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία είναι διαρκή ζητούμενα για την ανθρωπότητα. Όπως είναι η απάλειψη των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας, της βίας για τις κοινωνίες μας.

Σήμερα, με σεβασμό, τιμούμε και θυμόμαστε τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος, με χρέος όλων μας να διατηρήσουμε τη μνήμη τους»
.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: