Πληρωμή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών

Η Κυβέρνηση υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο εφαρμογής του διευρυμένου πλέγματος μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς στη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί η πληρωμή της έκτακτης χρηματοδότησης στους ρητινοκαλλιεργητές των εν λόγω περιοχών.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αποτελεί μέτρο για την άμεση στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών που απώλεσαν το εισόδημά τους από τη δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τα πευκοδάση στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και των Μεγάρων. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που υλοποιείται από το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, με χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας.
Ειδικότερα, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων ρητινεργατών 2021 – Δικαιολογητικά και διαδικασία πληρωμής» (ΦΕΚ Β’ 5539/29.11.2021), με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια των δικαιούχων και ο τρόπος πληρωμής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι οικείες Δασικές Υπηρεσίες επέσπευσαν όλες τις οικονομικές και διοικητικές ενέργειες για την εξασφάλιση των πληρωμών στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί από την πολιτική ηγεσία.
Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι 514 ρητινεργάτες των περιοχών Μεγάρων, Λίμνης και Ιστιαίας. Ειδικότερα, έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για 68 ρητινεργάτες από την περιοχή των Μεγάρων, 186 από την Ιστιαία και 260 από τη Λίμνη. Η καταβολή των πιστώσεων ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με την πίστωση συνολικού ποσού 3.682.486,60 ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή, παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις ως προς το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το δεκαπενταετές διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών. Ακόμα ένα, λοιπόν, από τα μέτρα στήριξης υλοποιείται στην ώρα του, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αυτό είναι η διάθεση εντός του 2021 της έκτακτης επιχορήγησης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική καταβολή των πόρων της στήριξης προς τους δικαιούχους και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, φυσικά, συνεχίζεται η δρομολόγηση όλων των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών, ενώ επιπρόσθετη μέριμνα δρομολογείται όπως έχουμε δεσμευτεί σε σχετικές συσκέψεις με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τους ρητινοκαλλιεργητές. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: