Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 απεύθυνε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύθηκαν μετά το χτύπημα του «Ιανού», τον ρόλο της δημιουργίας ενός βιώσιμου αρδευτικού δικτύου στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και τη συμμετοχή της «διαΝΕΟσις» στη σχετική μελετητική διαδικασία, την υιοθέτηση θεσμικών παρεμβάσεων, καθώς και τις νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου άρδευσης της Καρδίτσας, αλλά και της Θεσσαλίας συνολικά.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά για τη χώρα ολόκληρη. Πρόκειται για έναν ΤΟΕΒ, τον οποίο γνώρισα μέσα από την καλή συνεργασία που αναπτύξαμε την επαύριον του μεσογειακού κυκλώνα ‘Ιανού’.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, τα μέλη και τα στελέχη του ΤΟΕΒ για αυτή τη συνεργασία, καθώς ήταν σημαντική για να σκιαγραφήσουμε από την πρώτη στιγμή τα σημαντικά προβλήματα των ΤΟΕΒ των πληττόμενων περιοχών.

Προβλήματα με μεγάλες προεκτάσεις στον προγραμματισμό της παραγωγικής διαδικασίας των αγροτών της περιοχής και, κατ’ επέκταση, στο εισόδημά τους. Προβλήματα με ρίζες σε όλη την προηγούμενη περίοδο, με έντονη δομική διάσταση, που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών, αλλά και με τις υποδομές τους. Προβλήματα που επιχειρήσαμε να μετριάσουμε μέσα από στοχευμένα πακέτα έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΤΟΕΒ των περιοχών που επλήγησαν από τον ‘Ιανό’, τα οποία και αθροίζουν στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Ήταν μια έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων: Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μία έκτακτη χρηματοδότηση που είναι από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- που έχει διατεθεί άμεσα σε ΤΟΕΒ για επισκευές και παρεμβάσεις στο δίκτυό τους.

Βέβαια, τα διαχρονικά και δομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με δομικές και θεσμικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις για ένα βιώσιμο αρδευτικό σύστημα στην περιοχή. Αυτό, άλλωστε, είναι και ένα από τα εννέα πεδία του Σχεδίου Οικονομικής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την Καρδίτσα.

Στο πλαίσιο αυτής της μελετητικής διαδικασίας, έχουμε αναθέσει στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την παραγωγή προτάσεων πολιτικής και δράσεων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου αρδευτικού συστήματος στην περιοχή της Καρδίτσας. Η διαΝΕΟσις, με την εμπλοκή αξιόλογων καθηγητών, έχει κάνει ήδη μία εξαιρετική έρευνα για τους ΤΟΕΒ και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους ΤΟΕΒ της περιοχής, θα είναι υψηλού επιπέδου, αλλά θα είναι και αξιοποιήσιμο.

Ήδη έχουμε κάνει την πρώτη συνάντηση εργασίας με όλους τους ΤΟΕΒ της Καρδίτσας υπό τη φιλοξενία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης τόσο τα μεγάλα προβλήματα, όσο και τα επιμέρους τοπικά ζητήματα.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Όπως ανέφερα και τότε, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Για αυτόν τον λόγο, η αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση του αρδευτικού νερού αποκτά νέα βαρύνουσα σημασία, με ιδιαίτερη αναπτυξιακή και περιβαλλοντική διάσταση. Και σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση προωθεί, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης, και τις θεσμικές παρεμβάσεις και μεγάλα έργα.

Έργα όπως αυτά που, πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ‘Ύδωρ 2.0’, με το οποίο η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων, που όμοιό του έχουμε να δούμε πάνω από μισό αιώνα.

Σκοπός είναι να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή, να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά και να εξασφαλιστούν οι καλλιέργειες και οι τοπικές κοινότητες απέναντι σε μελλοντικά ακραία φυσικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια, η αρδευτική διαδικασία να καταστεί βιώσιμη τόσο σε περιβαλλοντικούς, όσο και σε οικονομικούς και παραγωγικούς όρους.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, σε αυτή την αίθουσα, ήταν ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και για τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Ήταν το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού μέσω ΣΔΙΤ. Είναι το έργο για το οποίο ο οργανισμός έκανε σπουδαία προετοιμασία. Είναι το έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ‘Ύδωρ 2.0’. Είναι το έργο που την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και προχωρά.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των δικτύων άρδευσης περιοχών του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με σκοπό τον εξορθολογισμό των συνθηκών άρδευσης στην περιοχή μέσω του εκσυγχρονισμού τόσο των μέσων όσο και των μεθόδων άρδευσης και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών.

Είναι ένα επενδυτικό έργο, ύψους 164 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μεταβάλει καθοριστικά το αρδευτικό τοπίο της περιοχής, αποτελώντας συντελεστή αντίστοιχων εξελίξεων και σε άλλους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας.

Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία είναι κάτι που μας απασχολεί και μας κινητοποιεί για μία σειρά από έργα και παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον κάμπο της Θεσσαλίας να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης και για τις επόμενες γενιές.

Έργα για δίκτυα, φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Έργα και παρεμβάσεις σε στενότατη συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, που δρα χρόνια τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Έργα και δράσεις σε στενή συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες της Θεσσαλίας για να γίνουν βήματα που πριν από χρόνια φάνταζαν δύσκολα ή αδύνατα. Έργα και πρωτοβουλίες που συνιστούν αναγκαιότητα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί, με μεθοδικότητα, όραμα και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»
.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: